Nustatytas trichineliozės atvejis Širvintų rajone

2013-02-05, 17:44
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba informuoja, kad ištyrus vilniečio pristatytos kiaulės skerdienos mėginį Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje, nustatyta trichineliozė. Apie atvejį informuotas Vilniaus visuomenės sveikatos centras.

Kadangi užsikrėtusi kiaulė buvo užauginta Širvintų rajono Juodiškių kaime gyvenančio ūkininko ūkyje, Širvintų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos inspektoriai nedelsiant pradėjo tyrimą dėl tikėtino trichineliozės židinio. Tyrimo metu nustatyta, kad  namuose „savo reikmėms“ paskersto gyvūno mėsa nebuvo tirta dėl trichineliozės, o ūkyje šiuo metu auginamos dar kelios kiaulės. Visą kiaulės skerdeną įsigijusi vilniečių šeima dalį mėsos jau buvo suvartojusi, likusi mėsa – užšaldyta. Visiems šeimos nariams šiuo metu taikomas profilaktinis gydymas.

Širvintų valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos sprendimu, Juodiškių kaimo ūkiui pritaikyti apribojimai, nurodytos būtinos sąlygos apsisaugoti nuo tolesnio trichineliozės išplitimo. Ūkyje uždrausta nekontroliuojamai disponuoti ūkiniais gyvuliais, nurodyta užkrėstą kiaulieną sunaikinti šalutinių gyvūninių produktų perdirbimo įmonėje.

„Žmonių trichineliozė Lietuvoje plinta per užkrėstą trichinelėmis kiaulieną ir šernieną. Remiantis statistikos duomenimis, daugiau nei 50 % susirgimų įvyksta dėl namų ūkyje užaugintų užkrėstų kiaulių mėsos, kuri nepatikrinama dėl trichineliozės. Dažnai, ypač prieš šventes, tokia skerdiena padalinama giminėms, pavaišinami draugai ar kaimynai. Žmonės šia parazitine liga užsikrečia vartodami šaltai rūkytus mėsos gaminius ar nepakankamai termiškai apdorotą užsikrėtusių gyvūnų mėsą”, – teigė Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vedėjo pavaduotojas Gintautas Čereška.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba primena gyventojams, kurie augina ir namuose skerdžia kiaules, jog dėl trichineliozės būtina ištirti kiekvieną skerdžiamą kiaulę. Tyrimus dėl trichineliozės atlieka Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorija Vilniuje, jos padaliniai Panevėžyje, Šiauliuose ir Kaune, teritorinės valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos bei privatūs veterinarijos gydytojai.

www.vmvt.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24