Didėja sergamumas gripu – dar ne vėlu pasiskiepyti

2012-11-28, 06:21
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, 47-ąją šių metų savaitę (lapkričio 19–25 d.) didesnis sergamumas gripu ir ūmių viršutinių kvėpavimo takų infekcijų (ŪVKTI) sukeltomis ligomis, lyginant su prieš tai buvusia savaite, registruotas visose Lietuvos administracinėse teritorijose. Šalyje 51,2 susirgimo atvejų per savaitę teko 10 tūkst. gyventojų. Į gydymo įstaigas dėl gripo kreipėsi 14 pacientų, hospitalizuoti – 4 asmenys.

Mažiausias sergamumo gripu ir ŪVKTI rodiklis šių metų 47 savaitę registruotas Tauragės administracinėje teritorijoje (36,1 atv./10 000 gyv.), o didžiausias – Vilniaus administracinėje teritorijoje (62,7 atv./10 000 gyv.).

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, 27-iose duomenis teikiančiose Europos šalyse registruojamas žemas gripo atvejų aktyvumas.

Plintant gripui ir ŪVKTI, rekomenduojama reguliariai plauti rankas. Kosint ar čiaudint užsidengti nosį ir burną vienkartinėmis nosinaitėmis. Stengtis neliesti akių, nosies ir burnos, ypač neplautomis rankomis. Dažnai vėdinkite patalpas ir tinkamai apsirenkite. Venkite sąlyčio su sergančiais žmonėmis.

Sveikatos apsaugos ministerija primena, kad, siekiant išvengti gripo ir ŪVKTI, ypač svarbu kruopščiai laikytis asmens higienos. Čiaudint ir kosint būtina užsidengti burną bei naudoti vienkartines nosinaites. Stengtis kuo dažniau plauti rankas. Taip pat labai svarbu neliesti paviršių, kurie gali būti užteršti gripo virusu. Neliesti nešvariomis rankomis akių, nosies ar burnos. Dažnai vėdinkite patalpas ir tinkamai apsirenkite.

Taip pat primename, kad dar ne vėlu pasiskiepyti nuo sezoninio gripo. Imunitetas pasiskiepijus nuo gripo įgyjamas per 2 savaites, o didžiausias antikūnių kiekis susidaro 4-6 savaitę po injekcijos.

Vakcinacija nuo gripo yra nemokama rizikos grupėms priklausantiems asmenims. Visi norintys pasiskiepyti nuo sezoninio gripo turi kreiptis į savo šeimos gydytoją.

www.sam.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24