Ieškoma galimai paliktųjų jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinių

2013-08-08, 12:52
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Siekiant apsaugoti šalies gyventojus nuo žalingo jonizuojančiosios spinduliuotės poveikio, kurį gali lemti paliktasis šaltinis, rugpjūčio 1 dieną buvo atlikta paieška Kauno rajono Karmėlavos buvusioje sovietinės kariuomenės raketinėje bazėje. Radiacinės saugos centrui (toliau – RSC) talkino vietos savivaldos institucijų specialistai. Paieškos metu paliktųjų jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinių nebuvo rasta.

Paliktųjų jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinių paieškos 2011-2012 metais atliktos buvusios onkologinės ligoninės patalpose, grūdų saugojimo ir perdirbimo, dirbtinio pluošto gamyklų ir kitų įmonių teritorijose. Tokios paieškos leidžia garantuoti, kad teritorijose ir įmonėse, kur anksčiau buvo naudojami jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniai, pastarieji, pabaigus juos naudoti, buvo tinkamai sutvarkyti.

Paliktasis šaltinis - tai uždarasis jonizuojančiosios spinduliuotės šaltinis, kuris nėra radiacinės saugos priežiūros ir kontrolės objektas dėl to, kad niekada juo nebuvo, arba dėl to, kad buvo paliktas, pamestas, laikomas ne vietoje, pavogtas. Pasaulyje per porą pastarųjų dešimtmečių buvo atvejų, kai paliktieji jonizuojančiosios spinduliuotės šaltiniai tapo mirčių ir sunkių sužalojimų priežastimi. Taip pat į netinkamas rankas patekę paliktieji šaltiniai gali būti panaudoti teroristiniams tikslams.

Vienas iš būdų užkirsti kelią panašiems atvejams – atlikti paliktųjų šaltinių paiešką teritorijose, kuriose yra padidinta rizika tokius šaltinius rasti. Neatmetama tikimybė, kad atskirais mūsų šalies gyvavimo etapais galėjo pasitaikyti atvejų, kai šaltiniai buvo palikti be tinkamos kontrolės. Tokie atvejai tikėtini sovietinės armijos naudotose teritorijose, taip pat buvusių sovietinių gamyklų teritorijose. Todėl pasaulio šalys, įskaitant Lietuvą, ėmėsi veiksmų, kad užkirstų kelią įvykiams, kurie galėtų sukelti papildomą žmonių apšvitą ar net mirtį.

www.rsc.lt

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24