V. P. Andriukaitis: vienas svarbiausių pirmininkavimo klausimų - Tabako kontrolės direktyva

2013-06-19, 11:17
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vienas svarbiausių sveikatos apsaugos srities klausimų Lietuvai pirmininkaujant Europos Sąjungos (ES) Tarybai bus Tabako kontrolės direktyva. Taip prieš išvažiuodamas į Liuksemburge birželio 20-21 d. vyksiantį ES Užimtumo, socialinės politikos, sveikatos ir vartotojų reikalų tarybos posėdį teigė sveikatos apsaugos ministras Vytenis Povilas Andriukaitis.

"Vienas reikšmingiausių klausimų - Europos Parlamento ir ES Tarybos direktyva, griežtinanti tabako kontrolės politiką. Kasmet Europoje nuo tabako miršta beveik 700 000 žmonių ir šis skaičius nuolat didėja, todėl būtina imtis naujų priemonių, kurios sustabdytų tabako daromą žalą. Priešingu atveju tabako sukeliamų mirčių skaičius iki 2030 m. gali išaugti net iki 8 milijonų", - skaičius pateikė ministras.

Pasak V. P. Andriukaičio, kiekvienais metais dėl tabako vartojimo ES valstybės narės patiria didžiulius nuostolius, kurie, 2000 m. duomenimis, gali siekti iki 3,9 proc. BVP. Tikimasi, kad priėmus šią direktyvą ir įgyvendinus jos nuostatas sumažės nelegalios prekybos tabako gaminiais mastai, pagerės Lietuvos žmonių sveikatos rodikliai, jaunimas bus efektyviau atgrasomas nuo rūkymo. Visa tai padės sumažinti išlaidas sveikatos apsaugai ir ligų gydymui. Daugiau sutaupytų lėšų galima bus skirti ligų prevencijai ir gyventojų informuotumui didinti.

Užimtumo, socialinės politikos, sveikatos ir vartotojų reikalų taryba taip pat svarstys reglamentą, kurio tikslas - supaprastinti klinikinių tyrimų paraiškų pateikimo ir leidimų išdavimo procedūras, siekiant, kad jos būtų suderintos ES mastu, lanksčios ir veiksmingos. Tam, kad didėtų pacientų saugumas, atsivertų keliai naujiems vaistams, būtų plečiama mokslo pažanga, būtina nustatyti aukštus vaistų kokybės ir saugumo standartus, užtikrinti, kad duomenys, gauti atliekant klinikinius tyrimus, būtų patikimi ir patvarūs, o vaistai bei gydymo būdai būtų grindžiami šiais duomenimis.

ES šalių ministrai posėdžio metu aptars vaistų, klinikinių tyrimų, medicinos prietaisų ir kitus klausimus. V. P. Andriukaitis pristatys artėjančio Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai programą ir vyksiančius renginius, taip pat supažindins su svarbiausiomis mūsų šalies pirmininkavimo metu sveikatos politikos aktualijomis.

www.l24.lt

Komentarai  

 
#1 Juozas 2013-06-19 11:31
Baikit tuos triukus su tabaku ir alkoholiu, KOL LIETUVOJE ALGOS IR PENSIJOS NESUSILYGINS SU ES tol kontrabandos ir vartojimo nesustabdysit! NIEKADA! :lol:
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24