Vėl prie Šalčios girdima daina… (Nuotraukos)

2013-05-20, 09:29
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Gegužė Šalčininkuose jau daug metų siejama su festivaliu „Daina prie Šalčios”. Tradiciniu  tapęs renginys šiais metais švenčia 18-metį. „Subrendusiu” tapęs festivalis vyko gegužės 19 d., sekmadienį.

– Prieš aštuoniolika metų Šalčininkų rajono savivaldybės bei Lietuvos lenkų sąjungos Šalčininkų skyriaus iniciatyva buvo surengtas lenkų folkloro festivalis. Būtent taip skambėjo šio renginio pavadinimas, kuris išaugo į daugiakultūrį festivalį. Manau, kad taip ir turi būti, nes Šalčininkų žemė yra labai turtinga kultūrų ir tautų įvairovės. Lai daina ir šokis sujungia įvairių kultūrų žmones, o patriotiškumas ir tautinės tapatybės pojūtis stiprina mūsų sielas, – gausiai susirinkusius pasveikino Šalčininkų rajono savivaldybės meras Zdzislav Palevič, kuris globoja festivalį nuo pirmų jo žingsnių 1995 metais.

Festivalis sulaukė daug garbingų svečių – čia viešėjo Lietuvos Respublikos Seimo pirmininko pavaduotojas Jaroslav Narkevič, Lenkijos Respublikos ambasados Lietuvoje generalinis konsulas Stanisław Cygnarowski, Vidaus Reikalų ministras Dailis Alfonsas Barakauskas, Kultūros ministro pavaduotojas Edvard Trusevič, Lietuvos Respublikos Seimo narė Vanda Kravčionok, Šalčininkų rajono savivaldybės administracijos direktorius Boleslav Daškevič ir administracijos direktoriaus  pavaduotojas Juzef Rybak.

Iškilmės prasidėjo Šv. Mišiomis, kurias aukojo Šalčininkų parapijos kunigas klebonas Vitold Zuzo. Šv. Pasibaigus mišioms festivalio svečiams pristatyta išties turtinga kultūrinė programa. Šalčininkų rajono savivaldybės kultūros centro kolektyvas, vadovaujamas centro direktorės Gražinos Zabarauskaitės, paplūšėjo iš peties, organizuodamas puikų renginį – dainos buvo atliekamos įvairiomis kalbomis ir stiliais, o scenoje vieni kitus keitė tautinių ir šiuolaikinių šokių atstovai. Neapvylė nei oras, nei žiūrovai, karštai sutikdami į sceną žengiančius atlikėjus. Renginyje dalyvavo Šalčininkų Stanislavo Moniuškos menų mokyklos pučiamųjų orkestras, Šalčininkų rajonui atstovaujantys ansambliai „Solczanie“, „Ejszyszczanie“, „Znad Mareczanki“, „Turgielanka“,  „Kwiaty Polskie“, „Solczanka“, Šalčininkų S. Moniuškos menų mokyklos, Jašiūnų ir Eišiškių muzikos mokyklų chorai. Žiūrovų dėmesį savo įspūdingu pasirodymu prikaustė Lietuvos kariuomenės Vilniaus įgulos karininkų ramovės liaudiškų šokių ansamblio „Neris“, dainų ir šokių ansamblio „Garezlivyje struny“ iš Voronovo (Baltarusija) ir liaudies muzikos ir dainos ansamblio „Uladary“ iš Valkavisko (Baltarusija) pasirodymai.

Renginio organizatoriai - Šalčininkų rajono savivaldybė, Šalčininkų rajono savivaldybės kultūros centras ir Lietuvos lenkų sąjungos Šalčininkų skyrius.

Irena Kolosovska
www.salcininkai.lt

www.L24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24