Popiežius Jungtinėse Tautose ragins pasaulio lyderius aktyviau kovoti su skurdu ir saugoti planetą

2015-09-25, 18:38
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Popiežius Jungtinėse Tautose ragins pasaulio lyderius aktyviau kovoti su skurdu ir saugoti planetą © AFP/Scanpix

Popiežius Pranciškus penktadienį Jungtinėse Tautose kreipsis į pasaulio lyderius ir paragins juos padėti skurstantiesiems, kovoti su klimato kaita ir užbaigti konfliktus, kurie verčia beviltiškoje padėtyje atsidūrusius pabėgėlius ieškoti prieglobsčio Europoje.

Pontifikas pirmą kartą kreipsis į JT Generalinę Asamblėją, o ši jo kalba duos toną viršūnių susitikimui dėl kovos su skurdu, kuriame pasaulio lyderiai patvirtins naujus ambicingus pasaulinio vystymosi tikslus ateinantiems 15-ai metų.

JT būstinėje ta proga pirmą kartą bus iškelta Vatikano vėliava. Tai bus tik penktasis popiežiaus apsilankymas šioje pasaulinėje organizacijoje per jos 70 metų gyvavimo istoriją.

Milijardo pasaulio katalikų vadovas į 193 nares turinčią Asamblėją kreipsis tokiu metu, kai JT pastangos užbaigti beveik penktus metus trunkantį karą Sirijoje yra patekusios į aklavietę.

Daugiau nei keturi milijonai sirų dėl konflikto buvo priversti palikti savo namus, o JT tai vadina didžiausia pabėgėlių krize per vienos kartos gyvenimo laikotarpį.

Pranciškus, kiek anksčiau susitikęs su prezidentu Baracku Obama (Baraku Obama) ir pasakęs kalbą Kongrese, penktadienį kreipdamasis į Asamblėją sieks sutelkti JT pastangas, kad Paryžiuje gruodį vyksiančioje klimato kaitos konferencijoje būtų sudarytas svarbus susitarimas dėl kovos su klimato atšilimu.

Argentinietis popiežius į Asamblėją kreipsis gimtąja ispanų kalba ir daugiausiai dėmesio skirs skurdo ir klimato temoms, sakė Šventojo Sosto nuolatinis stebėtojas Jungtinėse Tautose arkivyskupas Bernardito Auza (Bernaditas Auza).

Pranciškus visų pirma kalbės kaip ganytojas, kaip religinis lyderis, kaip pranašas ir tėvas", - sakė arkivyskupas, kurio rezidencijoje per viešnagę Niujorke apsistojo pontifikas.

Pasaulio lyderiai penktadienį turėtų patvirtinti 17-a naujų JT tikslų dėl kovos su skurdu, sveikatos apsaugos ir švietimo gerinimo, kovos su klimato kaita bei taikių visuomenių ugdymo.

„Taip pat esama Katalikų Bažnyčios prioritetų, ir jiems bus skirtas ypatingas dėmesys viršūnių susitikime", - sakė B.Auza.

Po kreipimosi į JT Asamblėją pontifikas vyks prie memorialo, kur prieš 2001-ųjų rugsėjo 11-osios atakas stovėjo Pasaulio prekybos centro dangoraižiai, ir čia vadovaus ekumeninėms pamaldoms, o vėliau apsilankys mokykloje Harleme.

Pranciškus savo viešnagę Niujorke užbaigs mišiomis Madison Square Garden" arenoje, o šeštadienį vyks į Filadelfiją.

BNS

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB „BNS" sutikimo draudžiama

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24