Seseriai Michaelai Rak – apdovanojimas „Lietuvos garbė“. Padėkos ženklas hospiso misijai

2018-03-15, 15:53
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Pal. kun. My­ko­lo So­poc­kos hos­pi­so stei­gė­ja ir di­rek­to­rė  se­suo vie­nuo­lė  Mi­cha­e­la Rak Pal. kun. My­ko­lo So­poc­kos hos­pi­so stei­gė­ja ir di­rek­to­rė se­suo vie­nuo­lė Mi­cha­e­la Rak © L24 (fot. Ivona Klimaševska)

Pirmojo Lietuvoje Pal. kun. Mykolo Sopockos hospiso steigėja ir direktorė  lenkų sesuo vienuolės Michaela Rak (nuotr.) tapo kasmet Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo proga TV3 televizijos kanalo skiriamo „Lietuvos garbės“ apdovanojimo laureate.

Apdovanojimai įteikti sekmadienį, kovo 11 d., per Lietuvos nacionaliniame operos ir baleto teatre vykusią ceremoniją. Beje, teatras įteikė seseriai savo apdovanojimą – metinį abonementą į teatro spektaklius. Iškilmėse dalyvavo Lietuvos Prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Priimu šį apdovanojimą kaip padėką visiems, kurie kuria hospiso misiją, – sakė s. M. Rak. – Tai aš stoviu scenoje, atsiimu apdovanojimą, tačiau hospiso kasdienybėje didvyriai yra tie, kurie grumiasi su savo liga, jų artimieji ir visas darbuotojų, savanorių kolektyvas, jų dėka ši vieta, galėjusi būti atgrasi ir tapti pakrikimo ir sutrikimo erdve, tampa artumo, išsipildymo ir tikrumo erdve.“

Sesuo taip pat pabrėžė, kad „šis apdovanojimas – tai pasisakymas už tas vertybes, kurios yra hospiso kasdienybė“.

Sesuo Michaela apdovanota kategorijoje „Metų globėjas“. Pagrįsdami garbingo apdovanojimo skirimą jai organizatoriai parašė: Vulkanu vadinama vienuolė iš Lenkijos į Vilnių atkeliavo turėdama vos 3 zlotus. Nuo jų ir prasidėjo pirmojo Lietuvoje hospiso – slaugos namų, skirtų paskutinėms onkologinių ligonių dienoms praleisti – istorija. Michaela dėl ligonių, kuriems medicina jau nebegali pagelbėti, beldžiasi į kiekvienas duris. Noras padėti oriai išeiti į kitą pasaulį Michaelą nuvedė ir iki NASA dirbančio lietuvio Jono Žmuidzino, – jis paaukojo savo mokslinę premiją hospisui, ir iki Bobo Dylano, kurio moteris paprašė paaukoti savo Nobelio premiją. Kiekvienas, susidūręs su seserimi Michaela, liudija – šiai moteriai nėra ribų, o jos ugnis ir energija ne tik užkrečia aplinkinius, bet ir paverčia paskutiniąsias ligonių dienas lengvesnėmis.  

Šių metų „Lietuvos garbės“ apdovanojimas – ne pirmas Vilniaus hospisui. 2014 m. apdovanojimas buvo skirtas jaunai savanorei – tuomet dar lenkų Vilniaus Adomo Mickevičiaus gimnazijos mokinei – Justynai Avgul.

Šiuo metu Pal. kun. Mykolo Sopockos hospisas renka lėšas Vaikų hospiso statyboms. Statybos darbai turėtų pajudėti jau po kelių mėnesių.

Vilniaus krašto savaitraštis

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24