Po žiemos gatvėse vėl veriasi duobės

2012-03-04, 06:59
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Artėjant pavasariui, miestų gatvėse žiojasi duobės. Jose automobilius sugadinę vairuotojai iš savivaldybių reikalauja tūkstantinių kompensacijų.

Kauno valdžia, trūkstant pinigų, gatves ir šįmet žada tik palopyti. Kelių specialistai sako, kad tai – ne išeitis, praneša LTV „Panorama“.

Kiekvieną pavasarį Kauno gatvės vairuotojams – tikras išbandymas, mat keičiantis orams kone kasdien veriasi naujos duobės.

„Daug duobių, o niekas nieko nedaro, laukia geresnių dienų, šviesesnių, šiltesnių. Tenka labai atsargiai važiuoti“, – teigė kaunietis.

„Daug duobių, pravažiuoti net negalima, ypač po žiemos dabar matosi. Atsargiai reikia važiuoti, negalima niekur žiopsoti visai, tik į kelią“, – tvirtino kitas vairuotojas,

Kauno savivaldybės valdininkai sako, kad kol šalta, lopyti duobių asfaltu negalima. Tik pavojingiausios dabar užpilamos skalda arba užklojamos plytelėmis.

„Duobių tvarkymui iš biudžeto skirta apie 50 tūkst. litų. Visa ta suma eis priežiūrai žiemos metu. O gavę direkcijos lėšas, organizuosime šiltuoju sezono metu duobių tvarkymą. Tam planuojame siūlyti skirti apie 1,5–2 mln. litų“, – kalbėjo Kauno savivaldybės Miesto tvarkymo skyriaus vedėjas Aloyzas Pakalniškis.

Už gautus milijonus irgi bus lopomos tik didžiausios duobės. Nors valdininkai pripažįsta, kad dalį gatvių jau reikėtų perasfaltuoti, lėšų tam esą nėra.

Tačiau pasak kelių specialistų, lopai gatvėms nebepadės – miesto valdžia turi pasirengti ne vienų metų strategiją, sužiūrėti, kurias gatves būtina tvarkyti kapitaliai ir planuoti pinigus.  

„Jeigu mes kokiam penkių metų laikotarpyje vis lopom ir lopom tą gatvės atkarpą, ir jeigu mes paskaičiuotume sąnaudas, kiek per penkerius metus mes tam skiriame lėšų, tai išeitų, kad už tuos pinigus, kuriuos skyrėme lopams, būtume nutiesę tą atkarpą visiškai naują, kuri užtikrintų kokybę 10–15 metų“, – pastebi Transporto ir kelių tyrimo instituto skyriaus viršininkas Aivaras Vilkelis.

Tuo metu automobilius duobėse sulaužę įpykę vairuotojai atakuoja savivaldybę ir policiją. Praėjusį savaitgalį pareigūnai sulaukė dvylikos skundų.

„Sudrasko ratus, ratlankius, važiuoklę, tipiniai tokie gedimai. Nuostoliai būna įvairūs. Kiek girdėjau, buvo net iki 5 tūkst. litų, kai buvo apgadintas BMW“, – teigė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnas Linas Gudonis.

Pernai Kauno savivaldybė duobėse automobilius sugadinusiems vairuotojams sumokėjo apie 100 tūkst. litų kompensacijų. Dalis vairuotojų, nepatenkintų siūloma suma, dėl didesnės kovoja teismuose.

Agnė Kairiūnaitė
LTV „Panorama“

www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24