A. Butkevičius: įgyvendiname visuomenės integraciją skatinančią politiką

2013-04-28, 18:26
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

„Vyriausybė atsakingai vertina Lietuvos nacionalinių interesų svarbą ir siekia įgyvendinti visuomenės integraciją skatinančią politiką“, – pažymi Ministras Pirmininkas Algirdas Butkevičius, atsiliepdamas į žinomų visuomenės veikėjų nuogąstavimus dėl galimai silpnėjančio valstybinės lietuvių kalbos statuso pietryčių Lietuvos regione.

Premjeras atkreipia dėmesį, kad koalicinės Vyriausybės programoje akcentuojama pagarbos Lietuvos Respublikos Konstitucijai ir įstatymams kultūra. „Suprantu ir gerbiu viešai išsakytą susirūpinimą, tačiau kartu noriu užtikrinti – Vyriausybė laikosi tvirtos nuostatos, kad visi Lietuvos piliečiai, nepriklausomai nuo jų tautybės, yra lygūs prieš įstatymą, visiems vienodai yra taikomas lojalumo savo valstybei principas“.

Metų pradžioje sudaryta tarpinstitucinė darbo grupė, išnagrinėjusi Vyriausybės programoje įtvirtintus tautinių bendrijų klausimus, pateikė savo siūlymus bei rekomendacijas. Dabar vienas svarbiausių darbų – parengti Tautinių mažumų politikos plėtros 2015–2021 metų strategiją. Šios strategijos tikslas yra sukurti darnią aplinką sklandžiam tautinių mažumų integravimuisi į Lietuvos visuomenę, padėti išsaugoti jų tapatumą ir garantuoti tautinių santykių darną valstybėje.

Greitu laiku turi būti parengti du svarbūs įstatymų projektai. Iki gegužės 1 dienos – Vardų ir pavardžių rašymo dokumentuose įstatymo projektas. „Nelietuviškų vardų ir pavardžių rašyba yra aktualus, diskusijas keliantis klausimas, nes nemažai mūsų žmonių sudaro mišrias santuokas, tokiose šeimose gimė ir gimsta šimtai vaikų, – sako Vyriausybės vadovas.

Tautinių mažumų įstatymo projektas reglamentuos tautinėms mažumoms priklausančių asmenų teises ir pareigas. „Demokratinės valstybės pareiga – sudaryti kuo palankesnę aplinką skleistis tautinių mažumų kultūros potencialui ir jų nacionalinės kalbos gyvybingumui bei išlikimui, – pabrėžia Ministras Pirmininkas A. Butkevičius. – Mūsų piliečiams, tautinių mažumų atstovams, yra sudarytos visos sąlygos gerai išmokti valstybinę lietuvių kalbą, kuri padeda įveikti kalbinę atskirtį ir integruotis į visuomenę. Raginu atidėti į šalį niekuo nepagrįstas baimes, labiau pasitikėti vieni kitais, siūlyti mus vienijančias, o ne skiriančias idėjas“.

www.lrv.lt

www.l24.lt

Komentarai  

 
#2 . 2013-04-28 20:22
Sveikintini ketinimai normalybes normu link.
Lietuviai, jauskites Europoje kaip namie, o Lietuvoje kaip Europoje.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 
 
#1 zigmas 2013-04-28 18:44
Kuo toliau tuo labiau man patinka Butkevicius. Adekvatus ir brandus politikas. Nereikia daug jegos skriausti tautines mazumas, bet darnii su jomis sugyventi - tai politiku pareiga.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24