Kabule kalbėta apie Lietuvos karių stovyklos Čagčarane perdavimą Afganistano valdžiai

2013-04-16, 13:00
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Baigdamas vizitą Afganistane krašto apsaugos ministras Juozas Olekas balandžio 15 d. Kabule susitiko su NATO Tarptautinių saugumo paramos pajėgų (angl. ISAF) vado pavaduotoju generolu leitenantu Nicku Carteriu (Nick Carter) ir NATO Vyriausiuoju NATO civilinio atstovo Afganistane pavaduotoju Andrew Steinfeldu (Andrew Steinfeld) bei Afganistano gynybos ministro pirmuoju pavaduotoju dr. Enayatullah Nazari.

Gen. ltn. N. Carteris su ministru kalbėjo apie atsakomybės už šalies saugumą perdavimo vietos valdžiai procesą Afganistane. Jo manymu, Afganistanas per keletą pastarųjų metų padarė itin didelę pažangą visose srityse, todėl yra reikiamos sąlygos tolesniam valstybės vystymuisi. Afganistano saugumo pajėgos jau šiuo metu yra pasirengusios perimti didžiąją dalį ISAF pajėgų užduočių. Pagrindinis trūkumas – instituciniai gebėjimai, todėl tikimasi, kad ir po 2014 m. NATO valstybės prisidės prie Afganistano nacionalinių saugumo pajėgų mokymo.

Ministras ISAF vadovybei pristatė Lietuvos karių išvedimo iš Goro provincijos ir atsakomybės už jo saugumą perdavimo Afganistano valdžiai planus. „Jau už kelių mėnesių pradėsime mažinti Provincijos atkūrimo grupės veiklą, daugiau dėmesio skirdami karių išvedimo ir atsakomybės perdavimo vietos saugumo pajėgoms klausimui“, – susitikime su NATO operacijos Afganistane vadovybės atstovais sakė ministras.

Ministras taip pat pristatė Lietuvos dalyvavimo NATO vadovaujamoje operacijoje Afganistane po 2014 m. planus. Pagal Seimo patvirtintą Lietuvos karių dalyvavimo tarptautinėse operacijose mandatą, misiją Afganistano pietuose NATO operacijoje toliau tęstų Lietuvos specialiųjų operacijų pajėgų ir Oro pajėgų patarėjų grupės, rengiančios Afganistano sraigtasparnių pilotus, kariai. Ministras taip pat sakė, kad Lietuva turi interesą bendradarbiauti su Šiaurės ir Baltijos partneriais Šiaurės Afganistane.

NATO vyriausiojo civilinio atstovo Afganistane pavaduotojas A. Steinfeldas akcentavo kitų metų balandžio mėnesį vyksiančių Afganistano prezidento rinkimų svarbą. Jis pabrėžė, kad Afganistanas turi pasiruošti tiek techniškai užtikrinti rinkimų eigą, tiek politiškai pasirengti perduoti valdžią. Kalbėdamas apie Lietuvos karių dalyvavimą Afganistane, dar kartą išskyrė jų profesionalumą ir išreiškė viltį, kad Lietuva tęs dalyvavimą NATO misijoje po 2014 metų.

Vizitą Afganistane krašto apsaugos ministro vadovaujama delegacija baigė Afganistano gynybos ministerijoje susitikimu su Afganistano gynybos ministro pirmuoju pavaduotoju dr. E. Nazari. Su juo ministras aptarė pagrindinį šių metų klausimą – Lietuvos vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupės uždarymo ir atsakomybės už saugumą perdavimą vietos valdžiai. Ministras J. Olekas teigė, kad yra itin svarbu tinkamai pasirengti stovyklos perdavimui, todėl būtinas glaudus Lietuvos karių ir Afganistano valdžios institucijų atstovų bendradarbiavimas.

Savo ruožtu Afganistano gynybos ministro pavaduotojas dėkojo Lietuvai už paramą rengiant Afganistano nacionalines saugumo pajėgas ir žadėjo skirti pajėgas, kurios perims Lietuvos karių stovyklą Čagčarane. Pasak gynybos ministro pavaduotojo, netrukus į Čagčaraną, kur yra įsikūrusi Lietuvos vadovaujama Goro provincijos atkūrimo grupė, atvyks Afganistano nacionalinės armijos 207-ojo korpuso ekspertų grupė, kuri su Lietuvos kariais suderins Lietuvos stovyklos perėmimo eigą ir priemones.

Jis taip pat paprašė ministro perduoti užuojautą ir paramą Afganistane 2008 metais žuvusio kario seržanto Arūno Jarmalavičiaus šeimai ir per incidentus Afganistane sužeistiems Lietuvos kariams ir jų šeimoms. Jis taip pat žadėjo užtikrinti, kad būtų išsiaiškintos visos pastarųjų incidentų Goro provincijoje aplinkybės.

Dr. E. Nazari taip pat dėkojo Lietuvai už Lietuvos paramą švietimo, sveikatos apsaugos ir kitose srityse, teigdamas, kad labai vertina Lietuvos paramą ir perduodamą patirtį.

Kartu su krašto apsaugos ministru Afganistane lankėsi Seimo nacionalinio saugumo komiteto pirmininkas Artūras Paulauskas ir šio komiteto narys Darius Petrošius, Užsienio reikalų komiteto narys Kęstutis Masiulis, Biudžeto ir finansų komiteto atstovas Andrius Palionis, kariuomenės vadovybės ir krašto apsaugos ministerijos atstovai bei du koncertus Lietuvos kariams surengusi muzikos grupė „G&G Sindikatas“.

www.kam.lt

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24