Vilniuje aptartas Lietuvos ir Lenkijos karinis bendradarbiavimas

2013-04-11, 19:53
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Balandžio 11 d. krašto apsaugos ministras Juozas Olekas susitikęs su Lenkijos gynybos ministru Tomašu Siemoniaku (Tomasz Siemoniak) aptarė bendros Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos karinės brigados LITPOLUKRBRIG kūrimą, šiais metais vykstančias karines pratybas, NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse, Lietuvos pirmininkavimą Europos Tarybai.

„Džiaugiamės, kad tęsiamos trišalės derybos dėl bendros brigados kūrimo. Lietuvai tai yra prioritetinis projektas ir svarbus tiek dvišalio bendradarbiavimo su Lenkija kontekste, tiek siekiant įtraukti Ukrainą į europinę saugumo politikos erdvę“, – teigia J. Olekas.

Ministras išreiškė viltį, kad per artimiausius mėnesius sutartis bus baigta derinti ir vasaros pradžioje bus pasirašyta. Planuojama, kad trišalę LITPOLUKRBRIG brigadą sudarys trys batalionai, jos štabas įsikurs Liubline, Lenkijoje. Aukščiausia junginio vadovybė bus rotuojama tarp trijų šalių. Planuojama, kad ši brigada sudarytų galimybes bendrai dalyvauti tarptautinėse operacijose, bendrose tarptautinėse pratybos, greito reagavimo budėjimuose.

Ministras J. Olekas susitikimo metu padėkojo Lenkijai už aktyvų dalyvavimą NATO oro policijos misijoje Baltijos šalyse. Lenkijos karinių oro pajėgų kariai Lietuvos, Latvijos ir Estijos oro erdvėje patruliavo jau keturis kartus ir planuoja vėl atvykti 2014 m.

Susitikimo pabaigoje ministrai pasirašė susitarimo memorandumą dėl Lietuvos ir Lenkijos specialiųjų operacijų pajėgų bendradarbiavimo. Susitarimo memorandumas nustato šalių bendradarbiavimo principus vystant specialiųjų operacijų pajėgas. Specialiųjų pajėgų bendradarbiavimas apimtų bendrus mokymus, keitimąsi sukaupta patirtimi, taip pat keitimąsi informacija apie specialiųjų operacijų pajėgų transformaciją ir plėtrą bei kitą abipusiškai naudingą veiklą.

Susitarimo memorandume taip pat numatyti už jo įgyvendinimą atsakingi padaliniai, apibrėžiami bendradarbiavimo veiklos finansavimo principai. Susitarimo memorandumo sudarymas dar labiau sustiprina dvišalį karinį bendradarbiavimą, prisideda prie abiejų šalių nacionalinio saugumo ir saugumo regione stiprinimo, leidžia kelti šalių specialiųjų operacijų pajėgų kompetenciją, didina jų sąveiką.

Karinis Lietuvos ir Lenkijos specialiųjų operacijų pajėgų (SOP) bendradarbiavimas vyksta nuo 2001 m. Lenkijos SOP kariai 2006 m. dalyvavo tarptautinėse SOP pratybose „Shamrock Key“ Lietuvoje. Nuo 2007 m. abiejų šalių SOP padaliniai dalyvauja NATO ISAF operacijoje Afganistane. 2007- 2008 m. Lietuvos ir Lenkijos SOP kariai buvo dislokuoti Kandahare, vykdė keletą sėkmingų bendrų operacijų.

Lietuvos ir Lenkijos dvišalis karinis bendradarbiavimas yra viena iš svarbiausių mūsų valstybės gynybos ir saugumo stiprinimo sričių. Paskutinį kartą Lenkijos gynybos ministras Lietuvoje lankėsi 2010 m.

Krašto apsaugos ministro patarėje viešiesiems ryšiams Rūta Apaeikytė

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24