Lietuvoje lankysis Lenkijos gynybos ministras

2013-04-10, 13:31
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Balandžio 11 d. į Lietuvą atvyksta Lenkijos gynybos ministras Tomašas Siemoniakas (Tomasz Siemoniak), kuris Vilniuje susitiks su Lietuvos krašto apsaugos ministru Juozu Oleku.

Susitikimo metu ministrai planuoja aptarti bendros Lietuvos, Lenkijos ir Ukrainos karinės brigados LITPOLUKRBRIG kūrimą, šiais metais vykstančias karines pratybas, NATO oro policijos misiją Baltijos šalyse, Lietuvos pirmininkavimą Europos Tarybai. Susitikimo pabaigoje ministrai planuoja pasirašyti susitarimo memorandumą dėl Lietuvos ir Lenkijos specialiųjų operacijų pajėgų bendradarbiavimo.

Karinis Lietuvos ir Lenkijos specialiųjų operacijų pajėgų (SOP) bendradarbiavimas vyksta nuo 2001 m. Lenkijos SOP kariai 2006 m. dalyvavo tarptautinėse SOP pratybose „Shamrock Key" Lietuvoje. Nuo 2007 m. abiejų šalių SOP padaliniai dalyvauja NATO ISAF operacijoje Afganistane. 2007- 2008 m. Lietuvos ir Lenkijos SOP kariai buvo dislokuoti Kandahare, vykdė keletą sėkmingų bendrų operacijų.

Lietuvos ir Lenkijos dvišalis karinis bendradarbiavimas yra viena iš svarbiausių mūsų valstybės gynybos ir saugumo stiprinimo sričių. Paskutinį kartą Lenkijos gynybos ministras Lietuvoje lankėsi 2010 metais.

Ketvirtadienį, balandžio 11., 15.50 – 16.00 val. aikštėje prie Krašto apsaugos ministerijos vyks oficiali Lenkijos gynybos ministro pasitikimo ceremonija.

***

Karinis bendradarbiavimas su Lenkija yra labai svarbus tiek Lietuvos, tiek regiono saugumui. Lietuva plėtoja intensyvius santykius su Lenkija karinėje srityje nuo 1993 metų.

Lenkija yra viena aktyviausių NATO Oro policijos misijoje Baltijos šalyse dalyvaujančių valstybių. Šalies karinių oro pajėgų naikintuvai Lietuvos karinių oro pajėgų Aviacijos bazėje Šiauliuose buvo dislokuoti 2005, 2008, 2010 ir 2012 metais.

Lietuva ir Lenkija aktyviai bendradarbiauja siųsdamos savo karius į viena kitos teritorijoje rengiamas tarptautines pratybas (pvz., „Šakalo akmuo" (angl. „Jackal Stone"), „Baltijos šeimininkas" (angl. „Baltic Host"), „Klevo arka" (angl. „Maple Arch"), „Baltops", kt.). Lietuvoje ir Lenkijoje šiemet vyks vienos didžiausių pagal V-ąjį straipsnį rengiamų NATO pratybų „Steadfast Jazz 2013".

Lietuvos ir Lenkijos kariuomenės plėtoja nuolatinį įvairaus lygmens štabų, karinio mokymo įstaigų ir karinių vienetų bendradarbiavimą.

Lietuva ir Lenkija drauge su Ukraina toliau tęsia 2009 m. pradėtą bendros brigados LITPOLUKRBRIG steigimą. Planuojama, kad įgyvendinus šį projektą, trišalė brigada taps svarbiu regioninio gynybinio bendradarbiavimo įrankiu.

Nuo 2003 m. Lietuva dalyvauja Lenkijoje esančio NATO Šiaurės-Rytų korpuso veikloje (deleguoti štabo karininkai).

www.kam.lt

www.L24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24