Darbo partijos byla vėl įstrigo - šį kartą susirgo teisėja

2013-04-10, 10:29
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vilniaus apygardos teismui trečiadienį vėl nepavyko sugrįžti prie Darbo partijos vadinamosios juodosios buhalterijos bylos nagrinėjimo. Šį kartą posėdis neįvyko ne dėl kaltinamųjų, o dėl teisėjos ligos.

Susirgus teisėjų kolegijos narei Daivai Kazlauskienei posėdis atidėtas iki balandžio 17 d.

Trečiadienio posėdyje buvo numatyta atlikti procesinius bylos veiksmus, kurie buvo atlikti po Viktoro Uspaskicho bylos išskyrimo jam nesant - pagarsinti kaltinamųjų Marinos Liutkevičienės, Vytautos Gapšio apklausas bei kai kuriuos dokumentus.

Po neįvykusio posėdžio V. Uspaskichas sakė linkintis teisėjai kuo greičiau pasveikti.

"Toks gyvenimas. Visko būna gyvenime. Ne tik mums - ir teisėjams. Linkėčiau kuo greičiau pasveikti", - žurnalistams sakė Darbo partijos lyderis.

Žurnalisto paklaustas, kaip vertina visuomenėje sklandančias kalbas, esą prieš tai pasitaikę atvejai, kuomet sirgo jis ar kiti kaltinamieji, yra bylos vilkinimas, V. Uspaskichas palinkėjo žurnalistui pačiam nesusirgti.

"Aš palinkėčiau jums asmeniškai nesirgti tokia pačia liga, kokia sirgau aš. Ar geriau palinkėti, kad nebandytum? Aš beveik aiškiaregis, galiu tau "prikarksėti". Nori?" - kalbėjo V. Uspaskichas.

Tuo tarpu prokuroras S. Verseckas žurnalistams sakė, kad teismuose atsarginiai teisėjai bylas nagrinėti kviečiami tik tais atvejais, kai aišku, jog pagrindinis bylą nagrinėjantis teisėjas posėdžiuose dalyvauti negalės ilgai.

"Atsarginis teisėjas yra reikalingas tuo atveju, kai teisėjas visiškai nebegalės dalyvauti tos bylos nagrinėjime. Tai yra, jis išeis iš teisėjo darbo arba susirgs tokia liga, kad bus aišku, kad tikrai ilgą laiką negalės dalyvauti byloje. Negalima pakeisti teisėjo vienam posėdžiui, turi įvykti teisėjo pasikeitimas visam tolesniam bylos nagrinėjimui", - paaiškino S. Verseckas, paklaustas, kodėl sergančios D. Kazlauskienės negalėjo pakeisti kita teisėja.

Šioje byloje, pasak S. Versecko, posėdžių atidėjimai dėl kolegijos teisėjų ligų nėra dažni: taip atsitiko tik antrą kartą.

"Visi žmonės gali susirgti", - konstatavo prokuroras.

Pasak S. Versecko, nors posėdis neįvyko, esama tikimybės, kad nuosprendis šioje byloje bus paskelbtas jau gegužę.

"Gegužės mėnuo pakankamai ilgas. Prognozuoti sunku, bet jei balandžio mėnesį pasakysime baigiamąsias kalbas ir paskutinį žodį, tokia tikimybė yra", - sakė prokuroras.

Trečiadienio posėdyje buvo numatyta atlikti procesinius bylos veiksmus, kurie buvo atlikti po Viktoro Uspaskicho bylos išskyrimo jam nesant - pagarsinti kaltinamųjų Marinos Liutkevičienės, Vytautos Gapšio apklausas bei kai kuriuos dokumentus.

S. Versecko teigimu, tai turėtų būti atlikta per vieną posėdį kitą savaitę.

ELTA primena, kad balandžio 8 d. teismo posėdyje turėjo būti pradėta klausyti baigiamųjų kalbų, tačiau teisme netikėtai nepasirodė V. Vonžutaitė, kuri dėl gastrito buvo pristatyta į Santariškių klinikas.

Teismas dėl V. Uspaskicho ligos bylą jo atžvilgiu buvo atskyręs, tačiau penktadienį Lietuvos apeliacinis teismas galutine ir neskundžiama nutartimi konstatavo, kad Darbo partijos baudžiamoji byla turi būti toliau nagrinėjama dėl visų kaltinamųjų, dėl kurių ji buvo perduota teismui, o nutartis dėl V. Uspaskicho baudžiamosios bylos išskyrimo į atskirą turi būti panaikinta.

Apeliacinio teismo manymu, Vilniaus apygardos teismo šių metų kovo 18 d. nutartis, kuria baudžiamoji byla kaltinamojo V. Uspaskicho atžvilgiu išskirta ir atidėta iki jis pasveiks, yra nepagrįsta ir neteisėta.

Darbo partija kaltinama 2004-2006 metais galėjusi neapskaityti daugiau nei 24 mln. litų pajamų ir 23 mln. litų išlaidų.

Kaltinimai byloje buvo pateikti ir Darbo partijai kaip juridiniam asmeniui, ir kai kuriems asmenims. Seimo vicepirmininkas V. Gapšys kaltinamas nurodęs buhalterinę apskaitą vesti apgaulingai ir pasirašęs žinomai neteisingus dokumentus, Darbo partijos vyriausioji iždininkė M. Liutkevičienė - valstybės institucijoms finansinėse deklaracijose žinomai pateikusi neteisingus duomenis.

Tarp kaltinamųjų - ir buvusi centrinės būstinės vadovė V. Vonžutaitė, kuriai, pasak prokurorų, V. Uspaskichas nurodė vesti dvigubą buhalteriją.

Bylos duomenimis, V. Uspaskichas buvo įvardintas "nusikalstamos organizuotos grupės dalyviu". Anot prokurorų, būtent V. Uspaskicho nurodymu buvo vedama dviguba buhalterija, jis asmeniškai ją kontroliavo.

ELTA

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24