Lietuva palaiko Bosnijos ir Hercegovinos eurointegracinius siekius, sako užsienio reikalų viceministras

2013-03-24, 08:10
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Sarajeve kovo 21 dieną surengtose politinėse konsultacijose užsienio reikalų viceministras Vytautas Leškevičius su Bosnijos ir Hercegovinos užsienio reikalų ministru Zlatko Lagumdžija ir autonominių administracinių vienetų atstovais aptarė padėtį šalyje, santykių su ES perspektyvas, dvišalius politinius ir ekonominius klausimus, bendradarbiavimą tarptautinėse organizacijose.

„Lietuva yra nuosekli ES plėtros politikos rėmėja. Palaikome Bosnijos ir Hercegovinos eurointegracinius siekius. Tačiau, kad jie taptų realybe, reikia, kad šalis užtikrintai siektų vieningo politinio sutarimo dėl ES narystei būtinų reformų įgyvendinimo. Tik tokiu atveju Bosnija ir Hercegovina turės realias galimybes pateikti prašymą dėl narystės ES dar šiais metais – Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai metu“, – pažymėjo V. Leškevičius.

Viceministras taip pat patikino, kad Lietuva yra pasirengusi prisidėti prie Bosnijos ir Hercegovinos pasirengimo narystei ES pasidalydama savo ekspertų eurointegracine patirtimi.

Aptariant ekonominį bendradarbiavimą V. Leškevičius teigė, jog vis dar esama erdvės vystyti tarpusavio santykius šioje srityje. Tarp Lietuvos ir Bosnijos ir Hercegovinos vystomi prekybiniai ryšiai, Lietuvos verslininkai rodo susidomėjimą investicijomis šioje šalyje.

„Nuo jau investavusių Lietuvos verslininkų Bosnijoje ir Hercegovinoje sėkmės bei patirties priklausys ir tolesnės mūsų investicijos jūsų šalyje bei regione“, – teigė viceministras.

Siekiant didinti Bosnijos ir Hercegovinos rinkos patrauklumą Lietuvos investicijoms, sutarta siekti artimiausiu metu pasirašyti dvigubo apmokestinimo išvengimo sutartį.

Kalbant apie vidaus padėtį Bosnijoje ir Hercegovinoje buvo aptartas naujos Serbų Respublikos vyriausybės formavimas ir jos prioritetai bei Federacinės dalies vyriausybės keitimo procesas. V. Leškevičius atkreipė dėmesį į būtinybę visoje šalyje siekti politinio susitarimo dėl reformų įgyvendinimo. Susitikimų metu taip pat pristatyti Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai prioritetai, aptartos Vakarų Balkanų regiono aktualijos bei NATO darbotvarkės klausimai.

Vizito metu viceministras susitiko su Bosnijos ir Hercegovinos abiejų autonominių administracinių vienetų atstovais – Federacijos Atstovų rūmų pirmininku Fehimu Škaljićiumi, Serbų Respublikos Nacionalinės asamblėjos pirmininku Igoriu Radojičićiumi ir Serbų Respublikos ministre pirmininke Željka Cvijanović.

www.urm.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24