Lietuva atsakingai ruošiasi pirmininkavimui ES

2013-02-27, 09:23
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Europos Vadovų Tarybos (EVT) pirmininku Hermanu Van Rompuy. Susitikime aptarta situacija Europoje, aktualūs ES klausimai, Lietuvos pasirengimas pirmininkauti ES Tarybai ir svarbiausi darbai.

„Po kelių mėnesių Lietuva taps ne tik geografiniu, bet ir politiniu Europos centru. Pirmą kartą vadovausime Europos Sąjungos Tarybai. Tam ruošiamės labai atsakingai. Turėsime suderinti visai Europai labai svarbius ir sudėtingus sprendimus. Privalome pateisinti tarptautinės bendruomenės pasitikėjimą", - sakė Prezidentė.

Pirmininkavimo metu bus aptariami skaitmeninės dienotvarkės, Rytų partnerystės, gynybos ir saugumo klausimai. Mūsų valstybei teks derinti naujo daugiamečio ES biudžeto įgyvendinimo programas, tarpininkauti priimant sprendimus dėl Ekonominės ir pinigų sąjungos stiprinimo, tęsti vidaus energetikos rinkos kūrimą.

Šalies vadovės išskyrė tris pagrindines Lietuvos pirmininkavimo kryptis. Pirmoji - finansinės drausmės užtikrinimas, kuris būtinas finansiniam stabilumui ES. Antroji kryptis - Europos ekonominis augimas, kuris įmanomas tik sudarius vienodas galimybes visiems europiečiams naudotis bendrosios rinkos privalumais. Trečioji pirmininkavimo kryptis - Europos atvirumas. Jis svarbus tiek rengiantis Rytų partnerystės viršūnių susitikimui, tiek ir užtikrinant, kad ES sienos būtų veiksmingai kontroliuojamos ir saugomos.

Lietuvos pirmininkavimo metu Vilniuje vyks ES ir Rytų partnerystės šalių vadovų susitikimas, Informacinių ir ryšio technologijų konferencija (ICT 2013), ES vidaus energijos rinkos užbaigimui skirta konferencija, Baltijos jūros regiono strategijos forumas, Europos jaunimo konferencija ir kiti renginiai.

Lietuvos ir ES vadovai atidarė Lietuvos pirmininkavimui ES Tarybai skirtą diskusiją „Kokios Europos norime?". Tai pirmoji tokio aukšto lygio vieša diskusija Lietuvoje apie Europos ateitį. Diskusijoje dalyvauja šalies mokslininkai, ekspertai, politikai, politologai ir studentai.

Diskusija bus transliuojama tiesiogiai per Lietuvos televiziją. Ją galima stebėti ir internetu: http://www.lrt.lt/mediateka/tiesiogiai/lrt-kultura.

Prezidentės spaudos tarnyba

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24