Krašto apsaugos ministras J. Olekas dalyvavo NATO-Ukrainos komisijoje posėdyje, susitiko su Ukrainos gynybos ministru

2013-02-24, 10:49
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vasario 22 d. į NATO gynybos ministrų susitikimą Briuselyje išvykęs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas dalyvavo NATO-Ukrainos komisijos posėdyje. Pasveikinę pirmą kartą posėdyje dalyvavusį Ukrainos gynybos ministrą Pavelą Lebedevą, Aljanso gynybos ministrai aptarė, kokiomis priemonėmis galėtų svariausiai prisidėti įgyvendinant Ukrainos gynybos sektoriaus reformas.

Posėdyje kalbėjęs ministras J. Olekas kvietė Aljanso narius pripažinti, kad Ukraina yra viena svarbiausių NATO partnerių, kuri dalyvauja NATO vadovaujamose operacijose ir skiria pajėgumus NATO greitojo reagavimo pajėgoms. Todėl Aljansui turi būti labai svarbu pasiūlyti Ukrainai įvarius bendradarbiavimo formatus ir paramos būdus, kad reformuojamos Ukrainos gynybos pajėgos būtų ir toliau sąveikios su Aljanso pajėgomis.

Ministras pabrėžė, kad kol Ukraina strateginiuose gynybos sritį apibrėžiančiuose dokumentuose įvardija NATO ir ES kaip svarbiausius partnerius, Aljansas turi bendradarbiauti su Ukraina ir siūlyti tokią paramą, kokią Ukraina yra pasirengusi priimti.

Aljanso gynybos ministrai įvertino Ukrainos indėlį į NATO vadovaujamas operacijas ir sutarė, kad būtina remti ambicingas Ukrainos gynybos sektoriaus reformas taip stiprinant saugumo situaciją artimoje Euroatlantinėje erdvėje ir padedant Ukrainai sukurti modernias karines pajėgas.

Komisijos posėdžio metu Ukrainai buvo išsakyta ir priekaištų dėl iki šiol taikomų selektyvaus teisingumo principų ir pažeidžiamų žmogaus teisių.

Ukrainos gynybos ministras P. Lebedevas užtikrino, kad Ukraina – patikima NATO partnerė, padėkojo Aljanso nariams už bendradarbiavimą ir patikino, kad ateityje NATO ir Ukrainos kontaktai tik plėsis.

NATO-Ukrainos komisija – svarbiausia Aljanso institucinio bendradarbiavimo su Ukraina forma. Joje priimami svarbiausi sprendimai dvišalio bendradarbiavimo klausimais. NATO ir Ukraina intensyviai bendradarbiauja tarptautinėse taikos palaikymo operacijose bei kitose praktinio bendradarbiavimo srityse.

Prieš prasidedant NATO–Ukrainos komisijos posėdžiui įvyko trumpas krašto apsaugos ministro J. Olekas susitikimas su Ukrainos gynybos ministru P. Lebedevu. J. Olekas pasveikino Ukrainos gynybos ministrą pradėjus eiti pareigas, pasidžiaugė glaudžiu ir intensyviu bendradarbiavimu gynybos srityje, išsakė paramą Ukrainos europinėms aspiracijoms ir padėkojo už Ukrainos bendradarbiavimą Afganistane, kur Ukrainos kariai tarnauja kartu su lietuviais nuo 2007 metų.

www.kam.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24