Parlamento komisija pasiūlė naikinti trijų „darbiečių“ teisinę neliečiamybę

2012-12-13, 12:01
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimo laikinoji tyrimo komisija ketvirtadienį priėmė rezoliuciją, kuria siūlo Seimui tenkinti generalinio prokuroro Dariaus Valio prašymą panaikinti trijų Darbo partijos atstovų Viktoro Uspaskicho,  Vitalijos Vonžutaitės bei Vytauto Gapšio neliečiamybę.

Dėl visų trijų Seimo narių buvo balsuota atskirai, tačiau balsavimo rezultatai nesiskyrė. Už tai, kad Seimo narius būtų leista patraukti baudžiamojon atsakomybėn, balsavo 7 komisijos nariai, prieš – 5, vienas susilaikė. Už tai, kad trijų „darbiečių“ teisinė neliečiamybė būtų naikinama, balsavo konservatorių, liberalų ir socialdemokratų atstovai. Prieš buvo Darbo partijos atstovai, „Drąsos kelio“ partijos atstovas Jonas Varkala ir Lenkų rinkimų akcijos atstovė Vanda Kravčionok. Susilaikė komisijos pirmininkas Andrius Mazuronis.

Ketvirtadienio posėdyje dalyvavo ir pats V.Uspaskichas.

Komisijai priėmus sprendimą, jos narys konservatorius Kęstutis Masiulis teigė, kad šis komisijos sprendimas toli gražu nereiškia, kad „darbiečių“ teisinę neliečiamybę panaikins Seimas, kai jis balsuos dėl šios rezoliucijos priėmimo.

Pasak K.Masiulio, vakar socialdemokratai savo Valdybos posėdyje ilgai svarstė, kaip elgtis per balsavimą dėl Darbo partijos narių teisinio imuniteto naikinimo, daugelis jų yra įkalbinėjami nedalyvauti balsavime.

„Kol kas viskas eina normaliai, bet aš žinau, kad kita pusė labai stipriai dirba su Seimo nariais, įvairiai kalbindami partijų vadovus, bandydami motyvuoti, kad žmonės neateitų balsuoti“, – sakė K.Masiulis.

Praėjusią savaitę komisija daugiau nei penkias valandas klausėsi V.Uspaskicho ir V.Vonžutaitės pasakojimų. Taip pat komisijai liudijo V.Gapšys. Visi jie tvirtino, kad Darbo partijos byla yra politinė, kaltino jos organizavimu net dabartinius koalicijos partnerius socialdemokratus.

Primename, kad S.Verseckas parlamentarams praėjusios savaitės pirmadienio komisijos posėdyje pareiškė, kad Darbo partijos byla jokiu būdu nėra politinė ir pateikė Darbo partijos juodosios buhalterijos vykdymo schemą, kurioje pademonstruota, kaip judėjo Darbo partijos finansai.

Komisija, išklausiusi prokurorus, parlamentarus, kurių neliečiamybę prašoma naikinti, turi pateikti Seimui rezoliucijos projektą, ar tenkinti tokį generalinio prokuroro prašymą.

Paskui Seimas dėl rezoliucijos balsuoja plenariniame posėdyje. Kad Seimo narių teisinis imunitetas būtų panaikintas, reikia 71 Seimo nario balso.

Primename, kad Generalinė prokuratūra prašo Seimo panaikinti trijų Darbo partijos parlamentarų teisinę neliečiamybę, nes jie yra kaltinamieji vadinamoje juodosios buhalterijos byloje.

Prokuratūros duomenimis, V.Uspaskichas, V.Gapšys ir V.Vonžutaitė eidami vadovaujamas pareigas Darbo partijoje nuo 2004 iki 2006 metų Vilniuje organizavo apgaulingą Darbo partijos buhalterinės apskaitos tvarkymą. Dėl to valstybei, prokurorų skaičiavimu, buvo padaryta daugiau nei 6 mln. litų žala.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24