Serbijos progresas link narystės Europos Sąjungoje turi būti paremtas pasiekta realia pažanga, sako UR viceministras

2012-12-13, 05:42
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos užsienio reikalų viceministras Vytautas Leškevičius Europos Sąjungos ministrų susitikime gruodžio 11 dieną Briuselyje pabrėžė, kad visos ES interesas yra Serbiją objektyviai įvertinti pagal tikrąją reformų pažangą, o ne pažadus.

„Turėtume prisiminti, kad pagrindinė reformų paskata šalims kandidatėms yra derybų dėl narystės perspektyva. Jei skubėtume skirti derybų pradžios datą, užbėgtume už akių įvertinimui, kaip vykdomos reformos“,– sakė V. Leškevičius Bendrųjų reikalų tarybos posėdyje.

V. Leškevičius pripažino, kad per pastaruosius mėnesius Belgrado ir Prištinos dialoge pasiekta pažangos, bet teigė, kad sunkiausių klausimų sprendimas dar laukia. „Prieš prisiimdami naujus įsipareigojimus, turime būti tikri, kad Serbija pasiryžusi ES narystės siekius patvirtinti negrįžtamomis reformomis pagal visus narystės kriterijus, tarp jų – teisės viršenybės, kovos su korupcija ir verslo aplinkos“,– sakė Lietuvos viceministras.

Per susitikimą taip pat diskutuota dėl Makedonijos derybų dėl narystės ES pradžios datos. V. Leškevičius teigiamai įvertino Europos Komisijos rekomendaciją pradėti derybas su Makedonija ir vylėsi, jog tai įvyks artimiausiu metu.

Ministrai taip pat aptarė pasirengimą vėliau šią savaitę vyksiančiam ES valstybių ir vyriausybių vadovų susitikimui. Lietuvos atstovas išreiškė viltį, kad iki susitikimo bus pasiektas deramas kompromisas dėl vieningos bankų priežiūros.

„Siūlomi nauji finansinio solidarumo instrumentai euro zonai neturėtų būti kuriami jau esamų ar numatomų ES biudžeto priemonių sąskaita, ir tik įvertinus jų veiksmingumą. Be to, siūlymus glaudžiau koordinuoti ekonominę politiką turime vertinti atsižvelgdami į tai, kad mokesčių politika yra išskirtinė valstybių narių kompetencija“,– sakė V. Leškevičius.

Posėdyje aptartas ir pasirengimas 2013 m. gruodį, Lietuvai pirmininkaujant ES Tarybai, vyksiančiam valstybių ir vyriausybių vadovų susitikimui saugumo ir gynybos tema.

 „Siūlome aptarti Europos Sąjungos kaip reikšmingo saugumo teikėjo vaidmenį ir savo kaimynystėje, ir visame pasaulyje, jos santykius su kitais tarptautinio saugumo veikėjais, tokiais kaip Jungtinės Tautos, NATO ir JAV. Be to, valstybių vadovai turėtų pateikti politinį įvertinimą, kaip Europos Sąjunga ketina atsakyti į naujuosius iššūkius saugumui, tarp kurių – iššūkiai energetiniam ir kibernetiniam saugumui“,– kvietė Lietuvos viceministras.

Per diskusiją dėl Europos Teisingumo Teismo statuto pakeitimų V. Leškevičius teigė, kad teisėjų pasirinkimas turėtų atsižvelgti į visų valstybių narių lygybės ir objektyvumo kriterijus.

Ministrai taip pat pritarė ES Tarybos 18 mėnesių darbotvarkei, kurią parengė nuo 2013 sausio 1 d. iki 2014 m. birželio 30 d. pirmininkausiantis Airijos, Lietuvos ir Graikijos trejetas.

www.urm.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24