Karius išvedus iš Goro provincijos dalį stovyklos turto Lietuva perduos Afganistanui

2012-12-07, 06:32
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Vyriausybė priėmė nutarimą, kuriuo numatoma neatlygintinai perduoti Afganistanui  Lietuvos kariuomenės patikėjimo teise valdomą materialųjį turtą, esantį Lietuvos vadovaujamos Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG) stovykloje Afganistane.

Lietuvai iki 2013 m. pabaigos planuojant baigti savo veiklą Goro provincijoje, dalį PAG stovyklos turto ruošiamasi pargabenti į Lietuvą, kitą - perduoti Afganistano Vyriausybei. Tai įprasta praktika, kurią taiko ir kitos NATO valstybės, vadovaujančios PAG.

Neatlygintinai perduodamo Afganistanui turto vertė – apie 16, 3 mln. Lt. –  ir ši suma yra žymiai mažesnė už tą, kurios reikėtų, jei būtų nuspręsta visą PAG stovyklos infrastruktūrą išardyti ir gabenti į Lietuvą. Tuomet tokie darbai kainuotų apie 37–43,5 mln. Lt. Tuo tarpu šiuo metu planuojamo į Lietuvą grąžinti turto pergabenimas kainuos apie 14,5 mln. Lt.

Afganistano Vyriausybei bus perduodami gyvenamieji, sanitariniai, sandėliavimo konteineriai, jų įranga, generatoriai, įvairūs stovyklos pastatai, medicinos įranga ir priemonės, kt.

Sudarant Lietuvos kariuomenės perduodamo turto Afganistano Vyriausybei sąrašą buvo atsižvelgiama į kelis dalykus: ar turtas yra reikalingas perduodamos PAG stovyklos funkcionavimui užtikrinti; ar pergabenti turtą nebus brangiau nei pats turtas vertas; kiek turtas yra susidėvėjęs ir kada baigiasi jo eksploatacijos laikas.

2012 m. rugsėjo mėn. Afganistano Goro provincijos gubernatorius ir Nacionalinio saugumo direktoratas raštu kreipėsi į PAG su prašymu išvedus pajėgas perduoti PAG stovyklą Afganistano Vyriausybei. Goro gubernatorius atkreipė dėmesį, kad Goro provincijoje dislokuotos Afganistano nacionalinės saugumo pajėgos, atsakingos už saugumą provincijoje po atsakomybės perdavimo, neturi tinkamų gyvenamųjų patalpų.

Lietuvos kariuomenė bus įgaliota sudaryti turto perdavimo sutartį su Afganistano Vyriausybe, kurioje būtų numatyta turto naudojimo sąlygos ir tvarka.

Lietuvos kariuomenė Afganistane dalyvauja nuo 2002 m. 2005 m. Lietuva prisiėmė įsipareigojimą vadovauti Provincijos atkūrimo grupei Afganistano Goro provincijoje, kurios veikloje kartu dalyvauja Lietuvos kariuomenės daliniai ir Užsienio reikalų ministerijos įsteigtos Specialiosios misijos Afganistanui civiliai ekspertai.

Goro provincijos atkūrimo grupės stovykloje Čagčarane kartu su Lietuvos kariais ir civiliais tarnauja ir dirba Gruzijos, Japonijos, Jungtinių Amerikos Valstijų, Lenkijos, Suomijos, Čekijos, Ukrainos, Kroatijos ir Bulgarijos atstovai.

Planuojama iki PAG veiklos Goro provincijoje nutraukimo misijoje dar dalyvaus dvi Lietuvos karių pamainos: lapkričio viduryje misiją pradėjusi PAG-16, o ją užbaigs gegužę į Goro provinciją išvyksianti PAG-17 karių pamaina.

www.kam.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24