Seimas nusprendė kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl parlamento rinkimų

2012-11-06, 17:12
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimas nenumatytame posėdyje priėmė sprendimą kreiptis į Konstitucinį Teismą dėl parlamento rinkimų. Už Seimo nutarimą „Dėl paklausimo Lietuvos Respublikos Konstituciniam Teismui“ (projektas Nr. XIP-4935(4) balsavo 62 Seimo nariai, prieš – 11, susilaikė 19 parlamentarų.

Pagal priimtą nutarimą Seimas nusprendė kreiptis į Konstitucinį Teismą su paklausimu dėl išvados, ar per 2012 metų Seimo rinkimus spalio 14 d. daugiamandatėje apygardoje nebuvo pažeistos Seimo rinkimų įstatymo nuostatos, įtvirtinančios slapto balsavimo principą ir demokratines rinkimų procedūras, kurių laikymasis yra būtinas rinkimų rezultatų pripažinimui legitimais ir teisėtais; ar šiurkštūs Seimo rinkimų įstatymo pažeidimai leido Vyriausiajai rinkimų komisijai nustatyti esminius rinkimų rezultatus (rinkėjų balsų skaičių) daugiamandatėje rinkimų apygardoje daugiau kaip vieno mandato tikslumu.

Taip pat Konstitucinio Teismo teiraujamasi, ar per 2012 metų Seimo rinkimus spalio 14 d. vienmandatėse Šilutės-Pagėgių (Nr. 32), Biržų-Kupiškio (Nr. 48), Širvintų-Vilniaus (Nr. 55), Vilniaus-Trakų (Nr. 57), Kaišiadorių-Elektrėnų (Nr. 59), Jurbarko (Nr. 62) bei kitose apygardose, kur buvo nustatyti daugybinio balsų pirkimo faktai, nebuvo pažeistos Seimo rinkimų įstatymo nuostatos, įtvirtinančios slapto balsavimo principą ir demokratines rinkimų procedūras, kurių laikymasis yra būtinas rinkimų rezultatų pripažinimui legitimais ir teisėtais; ar šiurkštūs Seimo rinkimų įstatymo pažeidimai šiose vienmandatėse apygardose leido Vyriausiajai rinkimų komisijai tiksliai nustatyti visus kandidatus, patekusius į Seimo rinkimų antrąjį turą.

Šį sprendimą Seimas priėmė atsižvelgdamas į tai, kad Vyriausiąją rinkimų komisiją po 2012 m. spalio 14 d. įvykusių Seimo rinkimų pasiekė virš tūkstančio pranešimų apie rinkėjų balsų pirkimus bei kitus Seimo rinkimų įstatymų pažeidimus ir kad dėl mažiausiai dvidešimt septyniose iš jų pradėti ikiteisminiai tyrimai.

Kreipimosi iniciatorius – Seimo narys Gintaras Songaila.

www.lrs.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24