Akredituotas naujasis Švedijos gynybos atašė Lietuvai

2012-07-26, 09:49
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Liepos 25 d. Krašto apsaugos ministerijoje vyko atsisveikinimo ceremonija su Švedijos Karalystės gynybos atašė pulkininku leitenantu Kristianu Bouvengu (Kristian Bouveng) ir naujojo gynybos atašė Lietuvai plk. ltn. Tapanio Aslako Mattuso (Tapani Aslak Mattus) akreditacija. Ceremonijoje dalyvavo krašto apsaugos viceministras Mykolas Juozapavičius ir Švedijos Karalystės ambasados antrasis sekretorius Pascalis Ingemaras Restelis (Pascal Ingemar Restel).

Plk. ltn. K. Bouvengas buvo akredituotas 2008 m. birželio mėn. ir rezidavo Vilniuje. Atsisveikinimo proga ir už asmeninį indėlį stiprinant Lietuvos ir Švedijos bendradarbiavimą gynybos srityje jis buvo apdovanotas Krašto apsaugos sistemos lygmens medaliu „Už nuopelnus“.

Naujasis Švedijos gynybos atašė plk. ltn. T. A. Mattusas šalies kariuomenėje tarnauja nuo 1979 metų. Švedijos karininkas jau yra ėjęs gynybos atašė Lietuvai ir Lenkijai pareigas 2007–2008 m. laikotarpiu. Prieš dabartinį paskyrimą į gynybos atašė pareigas tarnavo Švedijos karinių pajėgų štabe. Plk. ltn. T. A. Mattusas yra baigęs Švedijos nacionalinį gynybos koledžą ir Karo akademiją Karlberge. Švedijos karininkas jau yra įvertintas Krašto apsaugos sistemos lygmens medaliu „Už nuopelnus“.

Šiuo metu Lietuvos gynybos atašė Švedijai pareigas eina plk. ltn. Klaidas Tolys, reziduojantis Kopenhagoje (Danija).

Karinis bendradarbiavimas tarp Lietuvos ir Švedijos iki Lietuvos narystės NATO buvo daugiausiai grindžiamas Švedijos parama Lietuvos kariuomenei. Vykdyti ginkluotės ir įrangos perdavimo, medicininės paramos, jūros ir pakrančių stebėjimo sistemos, oro gynybos bataliono, oro bazės įrengimo ir kiti projektai, o Lietuvos karininkai tobulinosi Švedijos karo mokyklose.

Šiuo metu bendradarbiavimas plėtojamas tarp atskirų Lietuvos ir Švedijos kariuomenių dalinių. Artimiausius ryšius palaiko karinės oro ir jūrų pajėgos ir karo medicinos tarnybos. Kasmet štabų lygmenyje suderinamos dvišalio bendradarbiavimo programos.

Švedijos ir Lietuvos karinės pajėgos dalyvauja bendrose pratybose Baltijos regione, tokiose kaip priimančiosios šalies paramos pratybos „Baltijos šeimininkas“ (angl. “Baltic Host“), minų paieškos ir nukenksminimo Baltijos jūroje pratybos „Atvira dvasia“ (angl. “Open Spirit“). 2011 m., pirmą kartą istorijoje, Švedijos KOP naikintuvai JAS-39 „Gripen“ kartu su NATO lėktuvais dalyvavo Baltijos regiono karinių oro pajėgų treniruotėje (angl. Baltic Regional Training Event, BRTE), skirtoje užtikrinti oro erdvės virš Baltijos jūros saugumą. Tuo tarpu Lietuva yra išreiškusi norą prisijungti prie Švedijos vadovaujamos ES Šiaurės kovinės grupės, budėsiančios 2015 m. pirmąjį pusmetį.

Švedija taip pat aktyviai dalyvauja Baltijos gynybos koledžo (BALTDEFCOL) veikloje – šiuo metu švedų karininkas yra koledžo komendanto pavaduotojas ir štabo viršininkas. 1997–2003 m. Švedija buvo BALTDEFCOL projekto vadovaujanti šalis, o šiuo metu siunčia į koledžą savo studentus.

Abi šalys taipogi aktyviai dalyvauja Šiaurės ir Baltijos valstybių regioninio gynybos bendradarbiavimo iniciatyvoje, skirtoje stiprinti Ukrainos ir Balkanų šalių gynybos sektoriaus reformas.

Lietuvos ir Švedijos gynybos ministrai 2011 m. birželio 9 d. Briuselyje pasirašė dvišalį susitarimą dėl bendradarbiavimo gynybos srityje, kuriame nustatomi bendradarbiavimo tikslai ir principai, reglamentuojamos bendradarbiavimo sritys, formos ir kiti klausimai. Pastaraisiais metais valstybių gynybos ministrai ir kariuomenių vadai yra apsikeitę oficialiais vizitais.

www.kam.lt

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24