Krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė: saugi Armėnija - saugi Lietuva

2012-06-24, 16:14
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė sekmadienį Jerevane (Armėnija) susitikusi  su gynybos ministru Seiranu Ohanianu (Seyran Ohanyan) pasirašė atnaujintą dvišalio bendradarbiavimo gnybos srityje sutartį, kurios pagrindu vyksta Armėnijos karininkų rengimas Lietuvoje, informacijos apsikeitimas, dalyvavimas karinėse pratybose, apsikeitimas dalyvavimo tarptautinėse operacijose patirtimi.

"Pietų Kaukazo regionas visuomet buvo labai svarbus Lietuvai, ryšiai su regiono valstybėmis plėtojami įvairiomis kryptimis, pradedant prekyba ir bendradarbiavimu saugumo ir gynybos srityje", - sakė R. Juknevičienė. Pasak ministrės, pagrindinis mūsų tikslas - taika ir saugumas  regione. "Šio vizito metu siekiame perteikti savo patirtį kelyje į NATO ir ES, skatinti Armėnijos bendradarbiavimą su  šiomis organizacijomis", - teigė ji. Susitikime ministrė pažymėjo, kad plėtojant dvišalį bendradarbiavimą, Lietuva ir toliau teiks prioritetą karinio rengimo ir mokymo iniciatyvoms.

Savo ruožtu Armėnijos gynybos ministras padėkojo už karinio rengimo ir konsultacijų galimybes, kurias Lietuva suteikė Armėnijai.

R. Juknevičienė susitikime akcentavo, kad saugumas Pietų Kaukazo regione yra svarbus, nes nuo to priklauso ir Baltijos regiono saugumas. Kalbėdama apie konfliktą Kalnų Karabache ji pažymėjo, kad jis turi būti sprendžiamas taikiomis priemonėmis ir priminė, kad ES pasirengusi tarpininkauti taikant pasitikėjimo stiprinimo priemones. 

Pasak jos, Lietuva, pirmininkaudama kitų metų antrą pusmetį Europos Sąjungai, prioritetą teiks energetiniam saugumui ir Rytų partnerystės iniciatyvai, kurioje dalyvauja ir Armėnija.

Ministrai apsikeitė nuomonėmis apie gynybos srities reformas ir bendradarbiavimą su kaimyninėmis šalimis. "Lietuva glaudžiai bendradarbiauja su Baltijos šalimis - Latvija bei Estija - ir pereina iš bendradarbiavimo į integraciją gynybos srityje. Baltijos regionas niekad nebuvo toks saugus, kaip dabar, į NATO ir ES įstojus trims Baltijos valstybėms", – sakė krašto apsaugos ministrė, pabrėžusi, kad Lietuva taip pat siekia integruotis į Šiaurės Europos regioną.

Be to, R. Juknevičienė teigė, kad Lietuva nemažai nuveikė energetinio saugumo srityje. "Įgyvendiname naują energetikos strategiją, kuria siekiame energetinės nepriklausomybės nuo Rusijos. Statome elektros jungtis su ES, įgyvendiname suskystintų dujų terminalo statybos bei regioninės atominės elektrinės statybos projektus", - kalbėjo ministrė.

Ministrai taip pat kalbėjo apie Tarptautinių saugumo palaikymo pajėgų operaciją (angl. ISAF) Afganistane, kurioje dalyvauja tiek Lietuvos, tiek Armėnijos kariai, bei jos perspektyvas po 2014 m. S. Ohanianas teigė, jog Armėnija, kaip ir Lietuva, ISAF operacijai einant į pabaigą taip pat koncentruojasi į Afganistano nacionalinio saugumo pajėgų mokymus ir patariamąjį vaidmenį. 

Paskutinį kartą Lietuvos ir Armėnijos gynybos ministrai susitiko 2007m.

www.kam.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24