Krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė: „Uždavinys – tęsti Europos suvienijimą“

2012-06-19, 07:04
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė birželio 18 d. Seime dalyvaudama NATO Parlamentinės Asamblėjos seminare „Rytų partneriai“ pažymėjo, kad prieš 20 metų Europos politinis žemėlapis dramatiškai pasikeitė.

Pasak ministrės, „tarptautinė bendruomenė pripažino Rytų Europos valstybių nepriklausomybę ir laisvę“, o „2004-aisiais septynios Centrinės ir Rytų Europos valstybės, taip pat ir trys Baltijos valstybės, įstojo į NATO“.

„Tai iš tiesų yra Baltijos valstybių sėkmės istorija: šiandien tik šios buvusios Sovietų respublikos yra Euroatlantinės bendruomenės narės ir priklauso stipriausiam pasaulyje aljansui – NATO“, - kalbėjo R. Juknevičienė.

Pasak jos, Lietuva niekada nebuvo saugesnė nei šiandien, nors prieš dvidešimt metų šalies teritorijoje buvo apie 35 tūkst. gerai ginkluotų Sovietų karių, 58 tūkst. – Latvijoje ir 25 tūkst. – Estijoje.

„Aš tikiu, kad perskyra tarp „Rytų“ ir „Vakarų“ po truputį nyksta. Šiandien Europa vis dar kuriama, tačiau šis procesas toli gražu nėra pasibaigęs“, – sakė ministrė.

R. Juknevičienė pabrėžė, kad Europos ateities principu turėtų būti suvienijimo principas.

„Turiu omeny mūsų Rytų Europos kaimynes – šešias šalis, kurios iškilo iš Sovietų Sąjungos griuvėsių devintajame dešimtmetyje – Gruziją, Armėniją, Azerbaidžaną, Moldovą, Ukrainą ir Baltarusiją. Be šių valstybių įtraukimo į Euroatlantines saugumo struktūras Europa kaip tokia ir jos saugumo architektūra nėra užbaigta, – sakė ji. – Bendradarbiavimas su Rusija regioniniame lygmenyje sukuria sąlygas saugiai kaimynystei, Europos saugumui ir stabilumui“. Tačiau tai, pasak ministrės, optimistinis scenarijus.

„Didelį susirūpinimą kelia Rusijos siekis dominuoti Baltijos valstybėse žiniasklaidos, energetikos srityje bei mūsų regiono militarizacija“, – teigė R. Juknevičienė.

Ministrė savo kalboje išskyrė energetinio saugumo klausimą kaip vieną pagrindinių iššūkių daugeliui Europos šalių, o energetinės nepriklausomybės siekį – kaip vieną šios Lietuvos Vyriausybės prioritetų.

„Didžiuojuosi, kad Lietuva pirmauja šioje srityje ir žengė konkrečius žingsnius išsilaisvinant iš posovietinės energetinės sistemos – statome elektros jungtis su ES, įgyvendiname suskystintų dujų terminalo bei naujos regioninės atominės elektrinės projektus”, – sakė R. Juknevičienė. Ji taip pat atkreipė dėmesį į tai, kad Rusija intensyviai modernizuoja karines pajėgas Karaliaučiaus krašte.

KA ministrė R. Juknevičienė 1999-2000 m. buvo Seimo delegacijos NATO Parlamentinėje Asamblėjoje pirmininkė; 1999-2000 m. – Seimo NATO reikalų komisijos pirmininkė; 2004-2006 m. – Seimo delegacijos NATO Parlamentinėje Asamblėjoje vadovo pavaduotoja, 2006-2008 m. – delegacijos vadovė.

www.kam.lt

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24