Krašto apsaugos ministrė R. Juknevičienė dalyvaus Baltijos šalių gynybos ministrų susitikime

2012-06-08, 06:42
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Birželio 7–8 dienomis Amaryje (Estija) krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė kartu su Estijos gynybos ministru Urmu Reinsalu (Urmas Reinsalu) ir Latvijos gynybos ministru Arčiu Pabriksu (Artis Pabriks) aptars Baltijos šalių bendradarbiavimą gynybos srityje, taip pat aktualiausius NATO ir regioninio saugumo klausimus.

Pirmojoje susitikimo sesijoje taip pat dalyvaus Lenkijos krašto apsaugos viceministras Zbignevas Vlosovičius (Zbigniew Włosowicz). Tai jau antrasis Baltijos gynybos ministrų susitikimas (pirmasis vyko pernai gruodį Kaune), į kurį yra kviečiamas ir Lenkijos krašto apsaugos ministras.

Susitikimo metu ministrai ketina aptarti prieš keletą savaičių vykusio NATO viršūnių susitikimo Čikagoje, kuriame buvo priimti Baltijos šalims ir visam regionui svarbūs sprendimai, rezultatus. Ministrai taip pat kalbės apie regiono saugumo situaciją ir santykius su Rytų kaimynėmis, aptars NATO ir tarptautinių karinių pratybų Baltijos regione aktualijas, įvertins balandžio pabaigoje vykusio Baltijos kariuomenių vadų susitikime priimtus Baltijos karinio bendradarbiavimo ateities sprendimus.

Bus aptariami NATO oro policijos misijos Baltijos šalyse, bendro gynybos planavimo ir įsigijimų klausimai. Ministrai taip pat kalbės apie glaudesnį Baltijos ir Šiaurės šalių bendradarbiavimą – šiuo metu yra rengiamas naujo Baltijos gynybinio bendradarbiavimo susitarimo projektas, kuris sudarys platesnes galimybes dalyvauti Šiaurės šalių karinio bendradarbiavimo iniciatyvoje NORDEFCO.

Birželio 8 d. Amaryje dislokuotoje Estijos karinių oro pajėgų bazėje lankysis ir Europos Sąjungos karinio komiteto pirmininkas Švedijos generolas Hkanas Syrenas ( Håkan Syrén). Jam, taip pat Baltijos šalių ministrams ir Lenkijos krašto apsaugos viceministrui bus pristatytas nuo birželio 11 d. Estijos ir Latvijos teritorijoje prasidėsiančios ir dvi savaites truksiančios vienos didžiausių šiemet regione tarptautinių karinių pratybų „Kardo kirtis 2012“ (angl. „Sabre Strike 2012“) scenarijus. Šiose pratybose kartu su Latvijos, Estijos, JAV, Kanados, Jungtinės Karalystės ir Prancūzijos dalyvaus ir apie 100 karių iš Lietuvos.

Baltijos šalių gynybos ministrų susitikimai rengiami reguliariai kasmet du kartus per metus. Pastarąjį kartą Lietuvos, Estijos ir Latvijos gynybos ministrai buvo susitikę gruodį Kaune.

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė į Vilnių grįžta birželio 8 d., penktadienį.

www.kam.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24