Dujų tiekimo įvairovė garantuos energetinį saugumą ir konkurencines kainas

2012-04-30, 07:37
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė su darbo vizitu lankosi Katare. Prezidentė susitiko su Kataro Emyru šeichu Hamad Bin Khalifa Al Thani bei kitais jo šeimos nariais, vadovaujančiais šaliai. Tai - pirmas per 20 metų aukščiausio lygio dvišalis Lietuvos ir Kataro vadovų susitikimas.

Kataras yra didžiausias gamtinių dujų tiekėjas pasaulyje. Susitikime kalbėta apie dvišalio bendradarbiavimo perspektyvas ekonomikos ir energetikos srityse. Prezidentė Kataro vadovams pristatė Lietuvoje statomą suskystintųjų dujų terminalą ir aptarė dujų tiekimo galimybes į Lietuvą.

„Energetinis savarankiškumas ir saugumas - vienas svarbiausių Lietuvos siekių. Tik užsitikrinę alternatyvų dujų tiekimą iš įvairių pasaulio taškų, sumažinsime priklausomybę nuo monopolines dujų kainas Lietuvai diktuojančio Rusijos „Gazprom" ir mokėsime už dujas konkurencines kainomis", - pabrėžia Prezidentė.

Lietuvos interesas - pradėjus veikti suskystintųjų dujų terminalui ir 2015 m. pasibaigus dujų tiekimo sutarčiai su „Gazprom" užsitikrinti iki 0,7-1 milijardų kubinių metrų dujų per metus. Planuojamas suskystintų dujų terminalo pajėgumas - iki 2 -3 milijardų kubinių metrų per metus.

Kataro Emiras bendradarbiavimą su Lietuva energetikos srityje vadina abipusiai naudingu. Kataro vadovui išreiškus politinį pritarimą dėl dujų tiekimo mūsų šaliai, ministrams ir specialistams pavesta suderinti technines detales.

Abiems pusems išreiškus interesą bendradarbiauti energetikos srityje ir aptarus bendradarbiavimo galimybes aukščiausiu lygiu, „Klaipėdos nafta" su „Qatargas" pradėjo realias derybas dėl dujų tiekimo Lietuvos suskystintų dujų terminalui. Jau pasirašyta derybų konfidencialumo sutartis.

Kataras yra suinteresuotas dujų tiekimu į Lietuvą, nes tai leistų diversifikuoti dabartinį tiekimą. Šiuo metu Kataro dujos daugiausiai tiekiamos Japonijai, Pietų Korėjai ir Indijai.

Dėl galimo dujų tiekimo Lietuva taip pat kalbasi su Norvegija, Alžyru, Nigerija, Trinidaddu ir Tobagu, JAV bei Azerbaidžanu.

Prezidentė pakvietė Kataro šeichą su verslo delegacija apsilankyti Lietuvoje ir užmegzti tiesioginius kontaktus su mūsų šalies verslininkais. Emiras priėmė valstybės vadovės kvietimą ir pažadėjo apsilankyti mūsų šalyje.

www.president.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24