V. Tomaševski: ESBO rekomendacijos dėl rinkėjų informavimo gimtąją kalba nevykdomos

2015-01-23, 15:59
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
L24.lt nuotr. L24.lt nuotr.

Lietuvos lenkų rinkimų (LLRA) akcijos lyderis, Europos Parlamento (EP) narys Valdemar Tomaševski sako, kad Lietuvoje rengiant savivaldos rinkimus neatsižvelgiama į Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) nurodymus dėl tautinių mažumų informavimo gimtąja kalba.

"Kai norėjome įstoti į ES, buvo biuleteniai lenkų ir rusų kalba. Bet šiandien negalime net savo rinkėjams paaiškinti gimtąja kalba, kadangi nebus laidų televizijoje gimtąja kalba, nebus jokios informacijos gimtąja kalba, net ir biografijos nebus", - penktadienį spaudos konferencijoje Seime sakė V. Tomaševski.

Politiko teigimu, Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas "nenori, kad Lietuvos lenkų rinkimų akcijos ir Rusų aljanso koalicijos pavadinime būtų Valdemaro Tomaševskio pavardė", ir delsia priimti sprendimą. "Manau, kad šitas delsimas ir painiava yra skirta tam, kad jokio sprendimo nebūtų", - sakė politikas.

Beje, koalicijos pavadinimas "LLRA ir Rusų aljanso koalicija Valdemaro Tomaševskio blokas" įregistruotas Vilniaus ir Šalčininkų rajonų rinkimų komisijose, tačiau šis klausimas užstrigo kitose savivaldybėse.

Vilniaus mero posto siekiantis V. Tomaševski neatmeta galimybės, kad tokia situacija dėl LLRA bloko pavadinimo ir rinkėjų informavimo galėtų būti ir politinis užsakymas.

"Norima įnešti tam tikrą painiavą, kad mes turėtume skirtingus numerius, skirtingus pavadinimus, kad mūsų rinkėjai būtų dezorientuoti, už ką balsuoti, kur ir kokiu pavadinimu, tuo labiau, kad jokios informacijos gimtąja kalba nebus. (...) Tai kyla retorinis klausimas: ar čia nėra politinis užsakymas? - svarstė V. Tomaševski.

Seimo LLRA frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė sakė, kad Lietuvoje rinkimuose dalyvaujančios tautinės mažumos neturi jokių lengvatų ir dalyvauja tokiomis pačiomis sąlygomis kaip ir didžiosios partijos.

Parlamentarės teigimu, neatsižvelgiama ir į ESBO rekomendacijas dėl tautinių mažumų kalbų vartojimo per rinkimus. "Deja, viešinant rinkimų medžiagą nei oficialiuose, nei kituose VRK išleistuose leidiniuose nėra pavartota tautinių mažumų kalba", - apgailestavo Seimo narė.

Pasak V. Tomaševskio, LLRA ir Rusų aljanso koalicija per ateinančius savivaldybių tarybų rinkimus kandidatų sąrašus kelia 13 savivaldybių. "Tokiu būdu didiname savo dalyvavimo rinkimuose geografiją. Padidėjo ir mūsų kandidatų skaičius, šiemet į sąrašus įrašytos 535 pavardės", - sakė LLRA lyderis.

Jo teigimu, savivaldos rinkimuose koalicija startuoja su trimis šūkiais: "Kartu mes - jėga", "Sąžiningumas ir kompetencija", "Santarvė ir įvairovė".

Kovo 1 d. Lietuvoje vyks savivaldybių tarybų rinkimai ir tiesioginiai merų rinkimai.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24