A.Zuokas. Kodėl aš nedalyvausiu kovo 11-osios eitynėse

2012-03-11, 08:29
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Kodėl aš nedalyvausiu eitynėse sekmadienį, kurios, anot organizatorių, skirtos paminėti Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo dieną?

Kovo 11 d.  sostinėje eitynes pavadinimu „Tėvynei“ organizuoja Lietuvių tautinis centras ir Lietuvių tautinio jaunimo sąjunga su šūkiu „Lietuva – lietuviams, lietuviai – Lietuvai!“. Ketvirtadienį susitikau su šių eitynių organizatoriais. Organizatorių paprašiau, kad eisenoje nenaudotų plakatų ir šūkių ,,Lietuva –lietuviams!’’. Tiesiog paklausiau, kaip turėtų jaustis  300  tūkstančių mūsų tautiečių, kurie gyvena ir dirba Didžiojoje Britanijoje, kai matytų britų eiseną su plakatais ,,Britanija tik britams!’’? Arba Airijoje ar Norvegijoje? Kaip turi jaustis mūsų piliečiai ne lietuviai, kurie kartu sausio 13-ąją stovėjo prie Televizijos bokšto ar Seimo.

Nors organizatoriai turi ne vieną paaiškinimą, kad toks šūkis nieko neįžeidžia, aš visgi pritarčiau Dariaus Kuolio nuomonei, kad „Šitas šūkis yra pasenęs, jis nėra laisvos tautos šūkis. Šiandien mes esame suverenūs, jeigu sakai „Lietuva - lietuviams“ suvereniame krašte, šitas tavo šūkis yra nukreiptas prieš kitus.’’

Apie šias eitynes kalbėjausi su viena Lietuvos respublikos piliečių šeima ne lietuvių tautybės, kuri myli savo kraštą ir norėjo ateiti prie Seimo į trispalvės pakėlimo ceremoniją. Tačiau dėl minėtų eitynių keliamos baimės neis. Čia, matyt, ir yra atsakymas į požiūrių skirtumus apie patriotizmą. Iš vienos pusės - baimė ir jėga, iš kitos pusės  - meilė ir pagarba.  Aš renkuosi meilę Tėvynei ir pagarbą.

Tikiu, kad eitynės įvyks be incidentų. Organizatoriai pokalbio metu pažadėjo, kad viskas gerai organizuota ir jie tikrai nenori užtraukti Lietuvai ir Vilniui gėdos. Plakatų su šūkiu “Lietuva - lietuviams!” nebus, nors bus garsiai skanduojama „Lietuva – lietuviams, lietuviai – Lietuvai!“.  Policijos pareigūnai informavo organizatorius apie jų atsakomybę.

Eisenoje laukiama nemažai svečių iš užsienio: Švedijos, Italijos, Latvijos, Vokietijos ir Čekijos. Tik nesuprantu, kodėl eisenoje, kurios šūkis „Lietuva – lietuviams, lietuviai – Lietuvai!“, bus užsienio svečiai. Gal jie nesupranta lietuvių kalbos, o gal jų dalyvavimo tikslas  ir yra parodyti, kad lietuvio vieta tik Lietuvoje. Tikėkimės, kad užsienio svečiai sugrįžę į savo šalis beisbolo lazdų pagalba nepuls įgyvendinti idėjos ,,Lietuva - lietuviams’’. O gal tai eisenoje dalyvausiančių Lietuvos politikų veiksmingas planas, kaip stabdyti emigraciją ir susigrąžinti tautiečius iš užsienio?

www.taip.lt

www.lvcom.eu

Komentarai  

 
#1 Stanislav 2012-03-11 08:33
Visiškai pritariu Zuokui. Aš rusas, gyvenu Lietuvoje. Norėjau eiti į iškilmes su šeima, bet bijau kad idiotai nacionalistai nesumuštu manęs ir mano vaikų. Gėda Lietuvai už tokius patriotus.
Cituoti | Pranešk apie netinkamą komentarą
 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24