Istorinis Lenkijos Respublikos Prezidento vizitas Šalčininkuose: „Mes pajėgsime!“ (FOTO)

2012-02-17, 11:08
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

- Mes pajėgsime esant bet kokiam scenarijui! – tikino susirinkusiuosius Šalčininkų Jano Sniadeckio gimnazijoje Lenkijos Respublikos Prezidentas Bronlislav Komorovski.

Pusantros valandos trukusiame susitikime, jau vadinamame istoriniu, kuris įvyko vasario 16 d., Lenkijos Prezidentas susitiko su lenkų mažumos atstovais Lietuvoje, kurie priminė Prezidentui problemas, išreikšdami ypatingą susirūpinimą dėl blogėjančios padėties švietimo srityje.

- Nėra pasaulyje mažumos, kuri galėtų išgyventi be švietimo sistemos. Lenkijos valstybė supranta, vertina bei padeda lenkų mokykloms Lietuvoje. Lenkų tautinės mažumos švietimo klausimas yra tiesiog būti ar nebūti lenkų mažumai Lietuvoje. Dėl to tiek dėmesio skiriame įtikinant mūsų partnerius Lietuvoje, kad nereikėtų eiti pablogėjimo kryptimi lenkų mokyklų veikimui Lietuvoje, – kalbėjo Prezidentas.

Sveikindamas Prezidentą Bronislavą Komorovskį Šalčininkų žemėje rajono meras Zdzislav Palevič pabrėžė, kad tai yra pirmas Lenkijos Prezidento vizitas mūsų rajone, kuris be abejo taps istoriniu miestui ir visam rajonui.

- Šalčininkų žemė išsiskiria Lietuvos žemėlapyje šlovinga istorija, kalbų ir kultūrų įvairove. Kreipimasis į tai, kas yra miela širdžiai, buvo ir yra lemiantys veiksniai, siekiant išsaugoti tautinį identitetą, protėvių perduotas vertes – sakė meras Zdzislav Palevič. – Kaip daugiakultūrės Europos piliečiai, kaip Lietuvos piliečiai, atlikdami savo pareigas valstybės atžvilgiu, turime teisę oriai gyventi, realizuoti savo siekius mokytis gimtąja kalba, aktyviai dalyvauti visuomeniniame bei politiniame šalies gyvenime.

Nepritrūks mums aktyvumo, patvarumo ir atkaklumo, o ypač politinės išminties, kad bendradarbiaujant su mūsų šalies Vyriausybe bei su Lenkijos parama gimsime savo teises. Buvome, esame ir liksime lenkų tautos dalele Lietuvoje, nepriklausomai nuo politinių, istorinių ar sisteminių konjunktūrų. 

Optimistinis požiūris, deja, negali išspręsti problemų, kurių su laiku tik didėja. Aktuali lenkų švietimo tema buvo atsindėta visų kalbėjusiųjų kalbose: rajono mero Zdzislavo Palevičiaus, europarlamentaro Valdemaro Tomaševskio, LR Seimo nario Jaroslavo Narkevičiaus, Lietuvos lenkų sąjungos pirmininko Michalo Mackevičiaus, Lenkų mokyklų tėvų forumo atstovės Renatos Cytackos.

- Esame lenkų tautos dalele Lietuvoje. Tačiau vis sunkiau ja būti tokia, kokia norėtume. O norėtume būti lenkais. Prieš metus surinkome 60 tūkstančių parašų prieš naują švietimo įstatymą. Niekas mūsų neišklausė. Visi žino, kad atimant iš tautos jos kalbą, nebelieka ir pačios tautos. Tokie žingsniai yra daromi lenkų tautos Lietuvoje atžvilgiu – kalbėjo R. Cytacka, pabrėždama, kad streikuojantys tėvai ne steikuoja prieš lietuvių kalbą, o gyna lenkų. Deja, lietuviška žiniasklaida šį momentą nuolat iškreipia.

Baigiantis susitikimui Prezidentas B. Komorovski, atsižvelgdamas į mažumos priespaudos pavyzdžius, dažnai turinčius teigiamą poveikį ją stiprinant, linkėjo Lietuvos lenkams konsolidacijos ir susitelkimo, kelis kartus įtikindamas, kad pajėgsime tą padaryti. Mes pajėgsime! Nenuvilsime Prezidento, nenuvilsime savęs.
 

Irena Kolosovska

www.salcininkai.lt

www.lietuvosvalstybe.com

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24