Išmani gynyba užtikrins visų NATO narių saugumą

2012-01-19, 11:29
Įvertinkite šį įrašą
(1 balsas)

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė su NATO Generaliniu Sekretoriumi Andersu Fogu Rasmusenu (Anders Fogh Rasmussen) aptarė bendradarbiavimo NATO ir karinio saugumo stiprinimo klausimus.

Šalies vadovė pabrėžė, kad šiemet Lietuvai patikėta atsakinga užduotis vadovauti NATO civilinės žvalgybos komitetui rodo, jog mūsų indėlis NATO yra svarbus, o mūsų valstybė vertinama kaip patikima, aktyvi ir lygiavertė aljanso partnerė.

„Konkrečios kolektyvinės saugumo garantijos, realus strateginės koncepcijos ir gynybos planų įgyvendinimas, užtikrinimas, kad NATO kuriama priešraketinės gynybos sistema gintų visas aljanso nares, yra svarbiausi klausimai, kuriuos sprendžiant NATO lygiu Lietuva imsis aktyvaus vaidmens. Išmani gynyba užtikrins visų NATO nariųapginamumą", - sakė Prezidentė.

Lietuvos vadovės teigimu, laikmetis diktuoja, jog kariniai ir finansiniai resursai turi būti naudojami efektyviai, siekiant maksimalaus galimo rezultato. To siekiama ir įgyvendinant NATO išmanios gynybos viziją. Pasak Prezidentės, siekiant bendro saugumo kiekviena NATO sąjungininkė turėtų organizacijai duoti tai, ką turi ir gali geriausia.

Pasak valstybės vadovės, intensyvėjant militarizacijai Baltijos šalių kaimynystėje, NATO matomumo ir buvimo Baltijos šalyse užtikrinimas per oro policijos misiją ir pratybas tampa dar svarbesniu aljanso paramos ženklu. Ilgalaikė oro policijos misija atliktų reikšmingą vaidmenį, stiprinant saugumą regione.

„Sieksime politinio sprendimo, kad oro policijos misija Baltijos šalyse būtų pratęsta. Juo labiau, kad tokia misija atitinka ir laikmečio bei globalios krizės diktuojamus išmaniosios gynybos prioritetus - lėšas gynybai naudoti kuo efektyviau, investuojant į kokybę, stiprinant vidinę aljanso integraciją ir jo narių tarpusavio bendradarbiavimą", - teigė šalies vadovė.

Susitikime taip pat aptartas NATO strateginėje koncepcijoje įtvirtintų nuostatų dėl glaudesnio aljanso narių bendradarbiavimo energetinio saugumo srityje įgyvendinimas. Pasak Prezidentės, siekiant laikytis išmaniosios gynybos principų, konkretus Lietuvos indėlis yra Vilniuje įsteigtas Energetinio saugumo centras. Mūsų šalis siekia, jog šis centras taptų akredituotu NATO kompetencijos centru.

Taip pat kalbėta apie pasirengimą šių metų gegužę Čikagoje įvyksiančiam NATO aukščiausio lygio susitikimui.

Tai antrasis NATO vadovo vizitas į Lietuvą. Pirmą kartą jis lankėsi 2009 m. spalio mėnesį.

Prezidentės spaudos tarnyba
www.lvcom.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24