Mero veto vetavimas. Vaikų darželiai negali būti politikų įkaitai

2023-10-28, 16:27
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Mero veto vetavimas. Vaikų darželiai negali būti politikų įkaitai wikipedia.org

Po paskutinio Vilniaus rajono tarybos posėdžio peršasi dvi išvados: pirma, mero Roberto Duchnevičiaus vadovaujami socialdemokratai nesugeba išsivaduoti iš rinkiminės skolos konservatoriams dėl privačių darželių subsidijavimo. Kita, gebėjimas tvarkyti biudžetą atsižvelgiant į gyventojų interesus naujajam Vilniaus rajono merui kol kas nepasiekiamas.

Mero žingsnį vetuojant neseniai tarybos priimtą sprendimą privačių darželių tinklą subsidijuoti 25 eurais, kartu tikintis sugrąžinti anksčiau pasiūlytą 120 eurų subsidiją galima laikyti tam tikros desperacijos išraiška. Socialdemokratai tuo parodė, kad nesugeba išsivaduoti iš priešrinkiminių įsipareigojimų (per antrą mero rinkimų turą) konservatoriams, kurie privačių darželių tinklo plėtra yra suinteresuoti anaiptol ne tik altruistiniais sumetimais. Ne paslaptis, kad konservatorių pirmininko žmonai netikėtai šiame versle pradėjo sektis po to, kai Vilnius pasuko pinigų pumpavimo į privačių darželio tinklą keliu. Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjungai (LLRA-KŠS) atstovaujančių Vilniaus rajono savivaldybės tarybos narių balsais mero veto buvo atmestas ir ši tema galutinai uždaryta. Nors Lietuvos socialdemokratų partijos atstovai taryboje iki paskutinės akimirkos bandė įtikinti palaikyti jų mero veto ir grąžinti šį klausimą į darbotvarkę. Ruslanas Baranovas tuo tikslu net pasinaudojo sumanipuliuota informacija, neva LLRA-KŠS atstovaujantys   Vilniaus miesto tarybos nariai remia privačių ikimokyklinio ugdymo įstaigų subsidijavimą. Kaipo pavyzdį pateikė 2023 m. sostinės tarybos balsavimo rezultatus, nepatikslindamas, kad tai buvo techninis infliacinis balsavimas dėl  subsidijos dydžio. Tik kai 2015 metais Vilniaus miesto savivaldybės taryboje vyko balsavimas dėl pačios idėjos biudžeto pinigais finansuoti privačių darželių tinklą, LLRA-KŠS atstovaujantys tarybos nariai principingai buvo prieš. Reikėtų taip pat pridurti, jei jau kalbame apie Vilnių, kad sostinės Taryboje patys socialdemokratai reikalauja iš mero konservatoriaus atsisakyti privačių darželių finansavimo. Mat šiam tikslui įpumpuoti 52 mln. eurų vietų darželiuose trūkumo problemos neišsprendė. O juk už tuos pinigus galima buvo pastatyti keliolika naujų Savivaldybei pavaldžių vaikų darželių, ir problema būtų buvusi išspręsta.

Kalbant gi apie disponavimą Vilniaus rajono savivaldybės biudžeto lėšomis,  ruduo parodė, kad būtent LLRA-KŠS atstovaujantys tarybos nariai buvo teisūs, pavasarį pasipriešinę milijoninės paskolos paėmimui, kaip to reikalavo meras. Tuomet jie teigė, kad krizės ir nuosmukio akivaizdoje varyti rajoną į milijonines skolas yra lengvabūdiška ir neatsakinga. Argumentavo, kad rudenį į biudžetą iš įvairių ministerijų įplauks viršplaninės lėšos iš kofinansuojamų projektų ir  Vyriausybės skola rajonui. Taip ir atsitiko. Pastarajame Tarybos posėdyje viršplaninės lėšos buvo įtrauktos į biudžetą ir nedelsiant - LLRA-KŠS frakcijos seniūno Waldemaro Urbano iniciatyva (prieš tai aptarus šį klausimą frakcijoje) skirtos (iš viso daugiau kaip 3 mln. eurų) gyventojų poreikiams į atskiras seniūnijas. Ir nors kelių infrastruktūrai gerinti, gatvių apšvietimui, šaligatvių remontui ir panašioms reikmėms skirti pinigai pagerins gyventojų gyvenimo kokybę, šis klausimas Taryboje nesutiktas entuziastingai. Konservatoriai lyg būtų kerštavę gyventojams, balsavo prieš, socialdemokratai delsė pritarti siūlymui, savo abejones motyvuodami kitais administraciniais Savivaldybės poreikiais, tačiau galiausiai, nors ir su pastabomis, siūlymui pritarė.

Tad ruduo Vilniaus rajono gyventojams bus gausus (turtingas).

Sylvester Skorupski

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24