Vyriausybės sprendimais apiplėšiami Vilniaus krašto gyventojai

2023-07-05, 11:56
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos frakcija Vilniaus rajono savivaldybės taryboje, atkreipdama dėmesį į sparčiai besivystantį Vilniaus rajoną, kasmet didėjantį gyventojų skaičių ir augantį savivaldybės potencialą – visa tai tiesiogiai koreliuoja su didėjančiu poreikiu vystyti rajono teritoriją infrastruktūros ir gyvenamosios aplinkos gerinimo atžvilgiais – liepos 5 dieną Vilniaus rajono savivaldybės Tarybos posėdyje pateiks rezoliucijos projektą, kuriuo kreipiasi į Lietuvos Respublikos Seimą ir Vyriausybę, prašydama atstatyti Vilniaus rajono savivaldybei tenkančią gyventojų pajamų mokesčio dalį iki 100 proc.

Rezoliucijoje siekiama atkreipti dėmesį į Vilniaus rajono išskirtinumą: rajonas žiedu apjuosia šalies sostinę, o tai reiškia, kad jo infrastruktūra naudojasi ne tik Vilniaus rajono gyventojai, tačiau ir kitų rajonų gyventojai. Todėl yra neteisinga, kad net 20,1 proc. Vilniaus rajono gyventojų sumokėto pajamų mokesčio perskirstoma kitoms šalies savivaldybėms pagal „savivaldybių donorių mechanizmą“.

Kaip pažymėjo LLRA-KŠS frakcijos seniūnas Waldemar Urban, tokia konservatorių ir liberalų sukurta „donorų“ sistema yra nesolidari, neracionali ir neproporcinga kitų rajonų atžvilgiu.

Pinigų paėmimą iš rajono mokesčių mokėtojų, neatsižvelgiant į geografinę padėtį ir į tai, kad regiono infrastruktūra naudojama daug intensyviau nei kitose savivaldybėse, galima vadinti savotišku grobstymu ir sukčiavimu. Todėl Seimui ir Vyriausybei svarbu suprasti iškeltas problemas, vystyti dialogą ir rasti kompromisą.

Juolab kad ši nesąžininga valdančiųjų praktika ir jų sprendimai prieštarauja Europos vietos savivaldos chartijai, kuri įpareigoja valstybines valdžios institucijas bei Vyriausybę daugiau finansuoti savivaldybes. Lietuvoje savivaldybių finansavimas yra skandalingai mažas ir neatitinka standartų, kurie galioja kitose, ypač Europos Sąjungos, šalyse. Todėl LLRA-KŠS tarybos nariai ragina valdančiąsias partijas grąžinti pinigus savivaldybei ir subsidijuoti savivaldybę, pavyzdžiui, iš akcizo ar kitų mokesčių, kurie, užuot atitekę savivaldybėms, t.y. gyventojams, patenka į valstybės biudžetą. Kaip pabrėžia LLRA-KŠS frakcija, nėra sutikimo plėšti Vilniaus krašto gyventojus valdžios sprendimais.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24