Lietuvos regionų frakcija ragina žemės ūkio ministrą atsistatydinti

2021-11-03, 11:46
Įvertinkite šį įrašą
(13 balsai)
Lietuvos regionų frakcija ragina žemės ūkio ministrą atsistatydinti O.Posaškovos nuotr/ LRS

Per šiandien Seime surengtą spaudos konferenciją Lietuvos regionų frakcija paragino žemės ūkio ministrą Kęstutį Navicką atsistatydinti, o premjerę priimti ryžtingą sprendimą pakeisti jį nauju Žemės ūkio ministerijos vadovu.

„Šalies žemės ūkyje susidariusi situacija yra neleistina“, - įvertino Seimo narė iš Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos, Lietuvos regionų frakcijos seniūnė Rita Tamašunienė, pabrėžusi, kad tiek spaudos konferencija, tiek viešas raginimas ministrui atsistatydinti yra reakcija į Žemės ūkio tarybos kreipimąsi į prezidentą ir premjerę, kuriuo žemdirbiai pareiškė nepasitikėjimą žemės ūkio ministru. Raštą pasirašė 11 tarybos narių, įvairių žemės ūkio sektorių asociacijos.

Iki 2021 m. pabaigos ES valstybės narės rengia ir pateikia Europos Komisijai vertinti BŽŪP strateginius planus, jose vyksta diskusijos, konsultacijos, o „Lietuvoje tai praktiškai nevyksta“, - įvertino R. Tamašunienė, pridurdama, kad tai „gali tapti pagrindine kliūtimi įgyvendinant gaires ir strategiją žemės ūkio srityje“. Frakcijos seniūnė nurodė, kad žemdirbiai pagrįstai kelia klausimus dėl naujojo periodo BŽŪP priemonių, o didžiausiu iššūkiu tampa dviejų strategijų: „Bioįvairovė“ ir „Nuo ūkio iki stalo“ įgyvendinimas.

Naujovėmis besidomintis jaunasis ūkininkas dr. Ignas Hofmanas nurodė, kad situacija yra itin sudėtinga, žemės ūkio srityje yra itin jaučiama lyderystės stoka, nėra dialogo su žemdirbiais, dirbti ir planuoti trukdo prastas vadovavimas ŽŪM. „Strateginiam planui parengti liko tik 6 savaitės, o jo parengimas yra ŽŪM atsakomybė“, - priminė specialistas ir, atsakydamas į ministro kritiką ūkininkams, pabrėžė kad žemdirbiai nekvestionuoja žaliojo kurso.

R. Tamašunienė pranešė, kad šalyje apie 20 tūkst. žemdirbių dirba nederlingą žemę, o ministras, vietoje to, kad juos skatintų ir remtų, nurėžė jiems finansavimą. Jos žodžius patvirtino ir ūkininkė iš Šalčininkų rajono Ana Dudinska, kuri sakė, kad ministras Kęstutis Navickas visiškai nederina su žemdirbiais planuojamų pokyčių ar pakeitimų projektų. "Jis atstovauja tikrai ne žemdirbiams, taisyklės yra nuleidžiamos iš viršaus. Jis yra aplinkos, šieno, pelkių, paukščiukų, bet tikrai ne ūkininkų ministras", - įvertino jaunoji žemdirbė.

Ekologiniam ūkui Šalčininkų rajone vadovaujantis Robert Matulevič sakė, kad žemę jis dirba nuo 2007 metų, tačiau „tokioje neviltyje" dar nėra buvęs. "Esame priversti kovoti ne tik su klimatu, bet ir su ministru“, - nuogąstavo jaunas žemdirbys. Ūkininkas pabrėžė, kad žalias kursas šaliai yra reikalingas, tačiau jam visiškai nėra aišku, ar mūsų šaliai ateityje bus reikalingas ekologinis ūkininkavimas. „Ministrui reikia apsispręsti“, - paragino kritikuojamą politiką jaunas ūkininkas.

R. Tamašunienė priminė, kad skurdo rodiklis Lietuvoje išlieka aukštas, nemažai žmonių balansuoja ties skurdo riba arba jį patiria, o vykdoma politika žemės ūkio srityje ir priimti sprendimai dar labiau palies vartotojus, kurie jau kurį laiką stebi vis kylančias produktų kainas.

Frakcijos seniūno pavaduotojas Jonas Pinskus reziumavo: „Turime du aplinkos apsaugos ministrus, o žemės ūkio ministro neturime, geriau jo neturėti nei turėti tokį. Frakcija ragina Kęstutį Navicką atsistatydinti, o premjerę priimti ryžtingą sprendimą jį pakeisti“.

51 metų Kęstutis Navickas yra aplinkosaugininkas ir paminklosaugininkas. 2016–2018 metais dirbo Lietuvos aplinkos ministru.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24