Civilinio turto konfiskavimo įstatymas. Rimbas sukčiams

2020-04-01, 11:16
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Civilinio turto konfiskavimo įstatymas. Rimbas sukčiams © L24 (fot. Marliena Paškovska)

Lietuvos Respublikos Seimas su prezidento pataisomis priėmė Vidaus reikalų ministerijos (VRM) inicijuotą Civilinio turto konfiskavimo įstatymą. Įstatymo tikslas – sukurti sąlygas veiksmingiau kovoti su tokiais reiškiniais kaip organizuotas nusikalstamumas, korupcija ir pan. „Teisinis reguliavimas turi būti toks, kad neapsimokėtų daryti nusikaltimą.

Kaltinimus išgirdę asmenys turėtų pagrįsti savo turto ir pajamų šaltinį. Jei praturtėjimas legalus, patvirtinti tai neturėtų būti jokių problemų“, – sako vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė. Tačiau jei asmuo negalės to padaryti, byla bus perduota į teismą dėl šio asmens pajamoms neproporcingo turto konfiskavimo.

Kaip komentuoja VRM atstovai, vadovaujantis priimti įstatymu asmeninis turtas galėtų būti konfiskuotas. Jei asmuo, pavyzdžiui, priklauso nusikalstamai grupuotei, yra įtariamas, kaltinamas ar nuteistas už sunkius nusikaltimus, tokius kaip: prekyba žmonėmis, plėšimas, turto prievartavimas, kontrabanda, korupcija. Taip pat konfiskuoti turtą būtų galima, jeigu jo vertė neatitinka asmens teisėtų pajamų ir šis skirtumas viršija 100 tūkst. eurų.

Kalbant apie turto konfiskavimą, pagal įstatymą prieš pradedant konfiskavimo procesą būtų atliktas turto tyrimas, o galutinį sprendimą dėl turto konfiskavimo priimtų teismas. Bylos dėl turto civilinio konfiskavimo būtų nagrinėjamos teisme Civilinio proceso kodekso nustatyta tvarka pagal prokuroro ieškinį dėl viešojo intereso gynimo. Civilinio turto konfiskavimo įstatymas buvo priimtas su prezidento pataisomis. Šių metų sausio pabaigoje prezidentas Gitanas Nausėda grąžino Seimui pakartotinai svarstyti patobulintą Civilinio turto konfiskavimo įstatymą pasiūlęs pakeitimus, kurie mažina riziką, kad šios įstatymo nuostatos vėliau bus pripažintos nesuderinamomis su Konstitucija (Seimas buvo priėmęs įstatymą š. m. sausio 14 dieną).

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24