Krašto apsaugos ministrė priėmė naująjį Danijos gynybos ministrą

2011-12-13, 12:19
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Krašto apsaugos ministrė Rasa Juknevičienė gruodžio 12 d. Vilniuje susitiko su naujuoju Danijos gynybos ministru Niku Hakerupu (Nick Hækkerup), atvykusiu į Lietuvą oficialaus vizito ministrės kvietimu. Abiejų šalių ministrai aptarė svarbiausius saugumo politikos ir gynybos klausimus bei aktualijas, ypatingą dėmesį skirdami mažėjančiam gynybos finansavimui ir jo pasekmėms.

Kalbėdama apie gynybos reformas bei finansavimą, ministrė R. Juknevičienė pabrėžė, kad „tiek 2008 m. smogusi ekonomikos krizė, tiek dabartinė situacija Europoje priverčia priimti skausmingus sprendimus – šalies vyriausybė turėjo sumažinti išlaidas keturiais procentais beveik visoms ministerijoms. Gynybos finansavimo klausimas mums labai aktualus“.

Danijos gynybos ministras N. Hakerupas domėjosi Lietuvos patirtimi reformuojant gynybos sektorių bei teigė, jog Danijoje ketinama mažinti lėšas šiai sričiai. Danijos ministrą sudomino Lietuvos patirtis pritraukiant jaunuolius į savanorišką karinę tarnybą – Danijoje šį kelią renkasi vis mažiau vaikinų.

Abu ministrai sutarė, kad ekonominė krizė ne tik kelia naujus rezervo išlaikymo ir kariuomenės modelių pasirinkimo klausimus, tačiau skatina gilinti tarpusavio bendradarbiavimą ir ieškoti sumanesnių būdų gynybiniams pajėgumams išlaikyti.

Pasak krašto apsaugos ministrės, sumanios gynybos pavyzdžiu galima įvardyti ir šiuo metu Danijos karių jau trečią kartą atliekamą Oro policijos misiją Baltijos šalyse. „Dėkojame už dalyvavimą NATO oro policijos misijoje ir tikimės Jūsų palaikymo Čikagoje vyksiančiame NATO viršūnių susitikime“, – sakė Lietuvos krašto apsaugos ministrė.

Ministrai taip pat aptarė ir tarptautinės saugumo politikos aktualijas. Danijos gynybos ministrui buvo pristatyta regioninė saugumo aplinka bei ne NATO šalių karinė politika. Ministrai skyrė dėmesio ir energetinio saugumo klausimams, pasidžiaugė sėkmingai vystomu Motorizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ priskyrimo Danijos divizijai procesu.

Susitikimo metu buvo kalbama ir apie bendradarbiavimą dalyvaujant tarptautinėse pratybose bei operacijose. Pasak N. Hakerupo, „nepaisant daugėjančių iššūkių gynybos sektoriui, svarbu tęsti dalyvavimą tarptautinėse operacijose ir būti pasiruošus reaguoti į krizes įvairiuose pasaulio regionuose“.

Lietuva ir  Danija aktyviai bendradarbiauja gynybos srityje. Šiuo metu svarbiausias projektas yra LITBRIG, pagal kurį Danijos patarėjų grupė nuolat konsultuoja Lietuvos, Latvijos ir Estijos sausumos pajėgų štabus ginkluotųjų pajėgų atitikimo NATO reikalavimams klausimais.

Nuo 2006 metų MPB „Geležinis Vilkas“ yra priskirta Danijos divizijai. Priskyrimo proceso esmė – sudaryti galimybes Lietuvos brigadai pasiekti techninį, doktrininį ir procedūrinį sąveikumą su Danijos kariniais vienetais, siekiant dalyvauti bendrose operacijose. Toks priskyrimas Lietuvos brigados kariams taip pat suteikia galimybes dalyvauti divizijos lygmens mokymuose.

Danija yra suteikusi didelę materialinę paramą Lietuvos kariuomenei – ginkluotės, logistikos priemonių, valdymo sistemų ir kt. Pavyzdžiui, 2010 m. buvo baigtas įgyvendinti 2007 metais pradėtas projektas, pagal kurį Lietuva iš Danijos įsigijo tris daugiafunkcinius patrulinius laivus.

www.kam.lt

www.lvcom.eu

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24