Pirmąją išankstinio balsavimo dieną sulaukta beveik 24 tūkst. rinkėjų

2014-05-08, 11:12
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Trečiadienį, gegužės 7 d., pirmąją išankstinio balsavimo dieną, šalies savivaldybėse balsavo 23 845 rinkėjai. Tai yra beveik du kartus daugiau nei prieš penkerius metus vykusiuose šalies vadovo rinkimuose.

Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) duomenimis, 2009 m. Prezidento rinkimuose pirmą išankstinio balsavimo dieną savivaldybėse balsavo 13 749 rinkėjai.

Vilniaus miesto savivaldybėje trečiadienį balsavo 8 249 rinkėjai, Kauno miesto savivaldybėje - 2 738 rinkėjai, Vilniaus rajono savivaldybėje - 1 059 rinkėjai, Klaipėdos miesto savivaldybėje - 1 058 rinkėjai.

ELTA primena, kad išankstiniame balsavime trečiadienį ir ketvirtadienį galimybę balsuoti Prezidento rinkimuose savivaldybėse turi tie asmenys, kurie rinkimų dieną negalės atvykti į rinkimų apylinkes atlikti savo pilietinės pareigos.

Balsuoti iš anksto gali bet kuris rinkėjas - jam reikia atvykti į savivaldybės administracijos pastatą trečiadienį ar ketvirtadienį nuo 8 iki 20 valandos.

Su savimi reikia turėti pasą arba asmens tapatybės kortelę. Pageidautina, bet nebūtina, turėti rinkėjo kortelę. Savivaldybės rinkimų komisija gali šią kortelę atspausdinti iš naujo.

Vokais iš anksto balsuoja rinkėjai namuose, specialiuose paštuose, ligoninėse, globos ir rūpybos įstaigose, kalėjime, karinėse misijose.

Rinkimų dieną rinkėjai iki šiol privalėjo atvykti į savo rinkimų apylinkę ir joje pareikšti savo valią. Pakeitus gyvenamąją vietą ir pasirūpinus pažyma apie naujai deklaruotą gyvenamąją vietą, galima balsuoti iki 18 val. naujoje rinkimų apylinkėje. Tuo atveju rinkimų komisijos keičiasi informacija, kad būtų išvengta dvigubo balsavimo.

Nuo šių rinkimų, kompiuterizavus rinkimų apylinkes, galima rinkimų dieną atvykti ir balsuoti kitoje rinkimų apylinkėje.

Šiuo atveju rinkimų apylinkės kompiuterinio ryšio priemonėmis apsikeičia informacija - prie rinkėjo pavardės toje rinkimų apylinkėje, į kurios sąrašą jis įrašytas, daroma atitinkama žyma.

Tai reikalauja nemažai laiko, todėl Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) siūlo vykti balsuoti į svetimą rinkimų apylinkę, tik esant būtinybei ir niekaip negalint balsuoti savoje rinkimų apylinkėje arba balsuoti iš anksto.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24