Lietuva ragina JT Saugumo Tarybą remti demokratines permainas Ukrainoje

2014-02-25, 11:15
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Valstybės vadovai, kurie paniekina žmonių valią ir teisingesnio gyvenimo viltis, o savo asmenine gerove rūpinasi labiau nei visuomenės ateitimi, negali išsilaikyti, pabrėžė Lietuvos nuolatinė atstovė Jungtinėse Tautose ambasadorė Raimonda Murmokaitė, kalbėdama Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Taryboje įvykusioje diskusijoje vasario 24 dieną.

Lietuvos ambasadorė ragino Saugumo Tarybą paremti Ukrainos žmonių laisvės ir demokratijos siekį ir padėti šios valstybės gyvenime įtvirtinti pagarbos žmogaus teisėms ir teisingumo principus.

„Sveikiname prasidėjusias demokratines permainas Ukrainoje ir ryžtingą Aukščiausiosios Rados lyderystę", – sakė R. Murmokaitė. Ji taip pat pabrėžė, kad Lietuva tvirtai remia Ukrainos suverenitetą, valstybės nepriklausomybę ir jos žemių vientisumą.

Padėtis Ukrainoje buvo aptarta Saugumo Taryboje įvykusioje diskusijoje su Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pirmininku Šveicarijos užsienio reikalų ministru Didier Burkhalteriu. ESBO pirmininkas informavo Saugumo Tarybos narius apie sprendimą paskirti ESBO pirmininko asmeninį atstovą Ukrainai bei iniciatyvą įsteigti Ukrainos kontaktinę grupę, kuri prisidėtų prie tarptautinės paramos šiai šaliai. D. Burkhalteris taip pat pateikė iniciatyvą į Ukrainą siųsti Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro (ODIHR) vertinimo misiją, kuri užregistruotų žmogaus teisių pažeidimus, įvykdytus šalyje per pastarąsias savaites, bei pateiktų jų sąvadą.

Kalbėdama apie galimą ESBO indėlį stiprinant demokratizacijos procesą Ukrainoje, R. Murmokaitė pabrėžė, kad šios organizacijos, ypač Demokratinių institucijų ir žmogaus teisių biuro, vaidmuo yra labai svarbus rinkimų organizavimo ir stebėjimo srityje.

Diskusijoje aptarti ir kiti svarbūs Jungtinių Tautų ir ESBO bendradarbiavimo klausimai. Lietuva pabrėžė, kad JT ir ESBO bendras darbas ieškant išeities iš situacijos, susidariusios po karo tarp Gruzijos ir Rusijos, yra labai svarbus ir privalo būti tęsiamas. R. Murmokaitė ragino ESBO tęsti pastangas Afganistane bei pabrėžė šios valstybės bendradarbiavimo su Vidurinės Azijos šalimis svarbą regiono saugumui ir stabilumui. „ESBO privalo nemažinti savo pastangų skatinant demokratines reformas bei stiprinant pagarbą žmogaus teisėms Vidurinės Azijos valstybėse", – kalbėjo R. Murmokaitė.

Ambasadorė pažymėjo, kad ilgalaikis saugumas ir stabilumas neįmanomas be pagarbos žmogaus teisėms ir pamatinėms laisvėms, todėl Lietuva itin remia nepriklausomų ESBO institucijų, susijusių su ESBO įsipareigojimų žmogaus teisėms įgyvendinimu, darbą. Lietuvos nuolatinė atstovė išskyrė poreikį ypač daug dėmesio skirti žodžio ir spaudos laisvėms, žurnalistų apsaugai.

Kalbėdama Saugumo Taryboje ambasadorė sveikino ESBO skiriamą dėmesį tarptautinėms grėsmėms – energetiniam bei kibernetiniam saugumui, kovai dėl žmogaus teisių, taip pat gamtinių išteklių, ypač vandens, išsaugojimo klausimams.

R. Murmokaitė pažymėjo ESBO bendradarbiavimo su JT, NATO, Europos Sąjunga svarbą, išreiškė paramą ESBO pirmininkaujančiai Šveicarijai.

Debatai Saugumo Taryboje dėl JT bendradarbiavimo su ESBO vyksta kiekvienų metų pradžioje. Jų metu naujasis ESBO pirmininkas kviečiamas pristatyti šalies pirmininkavimo ESBO prioritetus bei apžvelgti organizacijos veiklą, skirtą padėti šalims įgyvendinti ESBO įsipareigojimus politinio ir karinio bendradarbiavimo, aplinkosaugos ir ekonomikos bei žmogaus teisių srityse.

URM

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24