Paslapčių apsaugos koordinavimo komisija nesvarstė VSD pažymos slaptumo

2013-11-21, 17:25
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Ketvirtadienį posėdžiavusi Paslapčių apsaugos koordinavimo komisija nesvarstė, ar Valstybės saugumo departamento (VSD) pažyma pagrįstai laikoma slapta, nes tai esą yra ne jos kompetencija.

Tai žurnalistams po komisijos posėdžio sakė jos pirmininkė, Užsienio reikalų ministerijos kanclerė Jūratė Raguckienė.

"Mūsų sprendimas nepriimti svarstyti prokuroro kreipimosi dėl to, kad kreipimesi iškelti klausimai nėra iš mūsų komisijos kompetencijos srities. (...) Visų komisijos narių nuomone, mes nemanome, ir Valstybės paslapčių įstatymas nenumato, tai yra mūsų komisijos kompetencijai nepriskirta teikti ekspertų išvadas pagal Baudžiamąjį kodeksą. Mes negalime teikti ekspertų išvadų", - sakė J. Raguckienė.

Pasak komisijos pirmininkės, tokį sprendimą komisija priėmė neįžvelgusi ginčo objekto.

"Mūsų komisija yra ginčų nagrinėjimo komisija, todėl mes, deja, prokuroro kreipimesi nematėme ginčo objekto, tačiau galvojame, kad mes galėtume tokį kreipimąsi svarstyti, jeigu prokuratūra ginčytų įslaptinimo žymą, kalbant apie minimą pažymą", - sakė J. Raguckienė.

Ji taip pat pažymėjo, kad "prokuroras, kuris teikia kreipimąsi, galėtų kreiptis į VSD ekspertų komisiją pateikti išvadą dėl tokios žymos nustatymo pagrįstumo".

Komisijos sprendimas nusiųstas prokurorui, kuris į ją ir kreipėsi.

Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento ir Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) atliekamame ikiteisminiame tyrime dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir valstybės paslapties atskleidimo įtarimai šiuo metu dar niekam nėra pareikšti, tyrimas tęsiamas.

Ketvirtadienį šalies vadovės atstovė Daiva Ulbinaitė, kuri, žiniasklaidos teigimu, yra apklausta kaip specialioji liudytoja dėl informacijos nutekinimo, dėl, anot jos, viešoje erdvėje atsiradusių įvairių ir netgi melagingų interpretacijų, surengė trumpąją spaudos konferenciją.

Pasak patarėjos, natūralu, kad, jai kasdien bendraujant su žiniasklaida, teisėsaugai kyla klausimų dėl informacijos apie valstybei kylančias grėsmes patekimo į viešąją erdvę ir į juos bandoma atsakyti. D. Ulbinaitė teigė, jog nuo pirmos ikiteisminio tyrimo dienos ji bendradarbiauja su pareigūnais, jos darbo vietoje ir namuose buvo atlikti tie patys procesiniai veiksmai kaip ir naujienų agentūros BNS žurnalistų. Patarėja patikino neturini jokių pretenzijų tyrimą vykdantiems pareigūnams.

"Jokių slaptų dokumentų aš nesu gavusi, pareigūnų buvau tik perspėta, kad prieš Lietuvą ir mūsų šalies Prezidentę pirmą kartą istorijoje sutelktos elitinės Rusijos žvalgybos pajėgos ir kad būtina tam rengtis. Ginti valstybę nuo melo, šmeižto ir informacinių išpuolių suprantu kaip tiesioginę savo pareigą. Tai ir darau niekieno neraginama. Man tikrai tam užteks ir stiprybės, ir kantrybės", - teigė D. Grybauskaitės vyriausioji patarėja.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24