Į neformalų susitikimą rinksis energetikos ministrai

2013-09-19, 07:44
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Kaip užtikrinti patikimą energijos išteklių tiekimą ir konkurencingas kainas, kaip siekti labiau koordinuotos ES valstybių narių pozicijos kalbantis su energijos tiekėjais iš trečiųjų šalių – šiuos ir kitus svarbiausius klausimus Vilniuje aptars ES energetikos ministrai neformaliame susitikime, kuris vyks rugsėjo 19–20 dienomis.

Europos Komisija šiame susitikime ministrams taip pat pristatys viešųjų konsultacijų dėl 2030 metų klimato ir energetikos politikų strategijos rezultatus.

2011 m. pradžioje ES išsikėlė tikslą iki 2014 m. sukurti ES energijos vidaus rinką kartu užtikrinant, kad po 2015 m. ES nebeliktų energijos salų. Šių metų gegužės 22 d. ES lyderiai šį siekį dar sykį patvirtino. Neformalioje taryboje ministrai diskutuos, kokių priemonių būtina imtis, kad ES energijos vidaus rinka būtų sukurta laiku.

Su minėtais tikslais glaudžiai siejasi ir antrasis neformalaus ministrų susitikimo darbotvarkės klausimas – ES energetikos politikos išorinės dimensijos stiprinimas. Stiprinti išorinę energetikos politikos dimensiją būtina siekiant lygiateisio ir abipusiškumo principais grindžiamo energijos išteklių tiekimo iš trečiųjų šalių. Tai yra viena iš sąlygų užtikrinti ES energijos rinkos konkurencingumą. Lietuva pirmininkavimo ES Tarybai laikotarpiu siekia įvertinti, kaip įgyvendinamos ES sutartos priemonės, ir kartu su visomis ES valstybėmis narėmis peržiūrėti 2011 m. lapkritį priimtas ES Tarybos išvadas, jas aktualizuojant ir detalizuojant.

Europos Komisijai šiemet pavasarį paskelbus Žaliąją knygą „2030 m. klimato ir energetikos politikos programa" iki liepos vyko viešosios konsultacijos dėl šių Europos Komisijos siūlymų. Paskutinėje neformalaus ministrų susitikimo sesijoje EK pristatys šių konsultacijų rezultatus. Tikimasi, kad Europos Komisija taip pat pateiks savo viziją, kaip būtų galima siekti bendro ES valstybių narių sutarimo dėl ES klimato ir energetikos politikos programos 2030 metams.

Neformaliame energetikos ministrų susitikime, be ES valstybių narių ministrų, taip pat dalyvaus Europos laisvosios prekybos asociacijos (EFTA) šalių ir ES šalių kandidačių ministrai.

Eu2013.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24