Vilniuje bus aptariami Europos gynybos ateities klausimai

2013-09-05, 07:44
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Rugsėjo 5–6 dienomis Vilniuje vyks neformalus Europos Sąjungos (ES) gynybos ministrų susitikimas. Tai vienas pagrindinių pasiruošimo gruodį vyksiančiai Europos Vadovų Tarybai etapų, kurio metu bus aptariamos galimos rekomendacijos Europos vadovų diskusijai gynybos klausimais.

„Lietuvos pirmininkavimas sutampa su labai svarbiu Europos saugumo ir gynybos politikai pusmečiu, nes gruodį susirinksianti Europos Vadovų Taryba po ilgos pertraukos vėl tarsis dėl Europos gynybos ateities, – susitikimo išvakarėse sakė Lietuvos krašto apsaugos ministras Juozas Olekas. – Tikiuosi, kad Vilniuje su kolegomis prieisime prie bendros nuomonės dėl to, kokiais klausimais diskutuoti ir kokius sprendimus turėtų priimti valstybių vadovai".

„Pritardamas diskusijos dėl Europos saugumo reikalingumui, susitikime ketinu atkreipti kolegų dėmesį į tai, kad esama Europos saugumo strategija nebesuteikia pakankamų gairių greitai kintančioje saugumo aplinkoje", – sakė Lietuvos krašto apsaugos ministras J. Olekas.

„Taip pat pabrėšiu ES bendradarbiavimo su partneriais svarbą regioniniam saugumui ir daugiau dėmesio ministrus raginsiu skirti ES atsakui į naujas saugumo grėsmes, būtinybei kiek įmanoma lanksčiau naudoti kovai su krizėmis skirtas ES kovines grupes ir siekti, kad ES ir NATO glaudžiau bendradarbiautų tarptautinio saugumo srityje", – sakė J. Olekas.

Ministro teigimu, aptariant Europos gynybos ir saugumo sektoriaus stiprinimo perspektyvas, jis kels klausimus dėl galimybių į Europos Komisijos paramos programas labiau įtraukti mažąsias ir vidutiniąsias įmones. Taip pat planuojama pabrėžti energetinio efektyvumo karyboje didinimo svarbą, nes išlaidos energetiniams ištekliams sudaro didžiąją karinių biudžetų dalį ir didina karinių operacijų išlaidas.

Pagrindas ES gynybos ministrams tartis neformaliame susitikime Vilniuje bus du dokumentai. Pirmasis dokumentas – ES vyriausios įgaliotinės užsienio reikalams ir saugumo politikai Catherine Ashton parengtas raportas dėl ES saugumo ir gynybos politikos. Remdamasis po gynybos ministrų susitikimo atnaujintu raportu, ES Vadovų Tarybos Prezidentas teiks konkrečius siūlymus ES šalių vadovų diskusijai gynybos klausimais. Antrasis dokumentas – ES Komisijos liepą išplatintas komunikatas dėl Europos gynybos ir saugumo sektoriaus „Konkurencingesnio ir veiksmingesnio gynybos sektoriaus kūrimas".

Susitikime tai pat planuojama aptarti ES karinių operacijų, taip pat ES Saugumo partnerysčių, kurių stiprinimas yra vienas iš Lietuvos pirmininkavimo prioritetų, klausimus.

Vilniuje vyksiančio ES gynybos ministrų susitikime planuoja dalyvauti apie 350 dalyvių. Susitikimui pirmininkaus ES vyriausioji įgaliotinė užsienio reikalams ir saugumo politikai C. Ashton, taip pat dalyvaus už vidaus rinką ir paslaugas atsakingas ES komisaras Michelis Barnier. Apie ES gynybos ministrų svarstomų klausimų svarbą liudija ir tai, kad į susitikimą atvyks NATO Generalinis Sekretorius Andersas Foghas Rasmussenas.

Į susitikimą Vilniuje taip pat atvyks ES Karinio komiteto pirmininkas generolas Patrickas de Rousieras, Europos gynybos agentūros vadovė Claude-France Arnould, ES operacijų – ATALANTA, ALTHEA, mokymo misijų Somalyje ir Malyje – vadai.

21 iš 28 šalių susitikime dalyvausiančių delegacijų vadovaus gynybos ministrai.

Rugsėjo 5–6 dienomis Vilniuje taip pat vyks atskiri ES gynybos ministrų susitikime dalyvaujančių delegatų dvišaliai ir daugiašaliai susitikimai. Rugsėjo 5 d. Nacionalinėje dailės galerijoje, pagrindinėje ES gynybos ministrų susitikimo vietoje, įvyks šalių, savo karius priskyrusių antrąjį šių metų pusmetį budinčiai ES kovinei grupei – Jungtinės Karalystės, Latvijos, Lietuvos, Nyderlandų ir Švedijos – gynybos ministrų susitikimas.

Rugsėjo 6 d. Vilniuje vyks dvišaliai Lietuvos krašto apsaugos ministro J. Oleko susitikimai su Jungtinės Karalystės gynybos ministru (valstybės sekretoriumi gynybai) Philipu Hammondu ir Italijos gynybos ministru Mario Mauro.

Rugsėjo 6 d. Krašto apsaugos ministerijoje taip pat lankysis ES operacijos Bosnijoje ir Hercegovinoje ALTHEA vadas ir NATO Sąjungininkių pajėgų Europoje vyriausiojo vado pavaduotojas generolas Richardas Shirreffas, kuris susitiks su Lietuvos kariuomenės vadu generolu leitenantu Arvydu Pociumi ir krašto apsaugos viceministru Marijumi Velička.

eu2013.lt 

 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24