L. Linkevičius: Egiptas gali sulaukti ekonominių ir politinių ES sankcijų

2013-08-19, 14:39
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius teigia, kad artimiausiu metu turėtų įvykti neeilinis Europos Sąjungos (ES) užsienio reikalų ministrų susitikimas, kurio metu būtų nuspręsta, kokių veiksmų ES imsis reaguodama į Egipte įsivyravusią nestabilią politinę situaciją.

Pasak L. Linkevičiaus, europiečiams yra nepriimtinas Egipto valdžios elgesys ir taikomos karinės priemonės, kai per susirėmimus žūsta civiliai. Anot ministro, tikėtina, kad ES Egipto atžvilgiu netrukus imsis politinių ir ekonominių sankcijų.

"To, kas vyksta Egipte, negalima ignoruoti. ES, kaip viena svarbiausių pasaulio žaidėjų, irgi negali to ignoruoti, (...) milijardinės sumos eina paramai Egiptui, kaip valstybei, tai aš manau, kad artimiausiu metu, neatmesčiau tokios galimybės, vyks neeilinis ministrų posėdis, matyt, artimiausiomis dienomis", - pirmadienį po Vyriausybės pasitarimo sakė L. Linkevičius.

Užsienio reikalų ministras daugiau informacijos žadėjo pateikti po pirmadienį vyksiančio ambasadorių posėdžio.

Pasak L. Linkevičiaus, žinių apie tai, kad Egipte galėtų būti sužeistų lietuvių, negauta. Anot ministro, lietuvius į Egiptą vežančios kelionių agentūros veikia atsakingai, tačiau šalies piliečiams derėtų susilaikyti nuo kelionių į neramumų krečiamą valstybę.

"Kol kas tai gal ne tiek matoma mūsų pamėgtose poilsio vietose, bet niekas nežino, kaip bus rytoj, todėl mes tikrai nerekomenduojame vykti į Egiptą", - sako L. Linkevičius.

Sekmadienį ES vadovai - Europos Komisijos pirmininkas Žozė Manuelis Barozas (Jose Manuel Barroso) ir Europos vadovų tarybos pirmininkas Hermanas van Rompėjus (Herman Van Rompuy) - pareiškė, kad santykiai su Egiptu bus "skubiai peržiūrimi". Politikai paragino Egipto vadovybę nutraukti kraujo liejimą ir grįžti prie dialogo.

ELTA primena, kad Egiptas pastaraisiais metais vis labiau praranda Sinajaus šiaurinės dalies kontrolę. Po karinio pučo prieš prezidentą Mohamedą Mursį (Mohammed Mursi) liepos 3-iąją regioną prie Arišo ir Rafaho miestų beveik kasdien drebina sprogimai. Jie dažniausiai yra nukreipti prieš valstybines saugumo pajėgas.

Per praėjusį penktadienį vykusius smurtinius susirėmimus, vyriausybės duomenimis, Egipte žuvo 173 civiliai ir dar 1 330 buvo sužeisti. Tarp žuvusiųjų yra Musulmonų brolijos lyderio Mohamedo Badijos (Mohammed Badia) sūnus.

Iš viso nuo neramumų pradžios praėjusį trečiadienį žuvo daugiau kaip 750 žmonių, tarp jų - 57 policininkai.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24