R. Paksas: VRK piliečių grupei parodė duris

2013-08-07, 07:33
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Kritikuodamas Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) atsisakymą įregistruoti piliečių iniciatyvinę grupę, siekusią surengti referendumą dėl homoseksualizmo propagandos ribojimo, partijos Tvarka ir teisingumas pirmininkas, Europos Parlamento narys Rolandas Paksas sako, kad svarbiausia demokratijos sąlyga yra garantuoti, jog tautos nuomonė būtų išgirsta.

"Jau kuris laikas Lietuvoje egzistuoja valstybės institucijose susiformavusi praktika bet kokią piliečių iniciatyvą įvelti į teisinės kazuistikos pinkles ir tariamai prisidengti Konstitucija. Šiuo atveju VRK, prieš priimdama sprendimą, galėjo patikslinti bei suderinti referendumo formuluotes kartu su teisės specialistais ir parašų rinkimo iniciatoriais. Komisija pasirinko kitą kelią - parodė piliečių aktyvistų grupei duris", - sakė R. Paksas.

Jis pažymi, kad komentuodami priimtą sprendimą VRK nariai a priori nustatė, jog "referendumu siekiama riboti tam tikros grupės teises", o sąvokos "propaganda", kurią vartoja referendumo šalininkai, Lietuvos teisėje nėra apibrėžtos.

"Tai tipiškas valdininkiškos demagogijos pavyzdys, kuris byloja, jog tautos balsui būti išgirstam mūsų valstybėje galimybės yra labai sumenkusios. Kita vertus, problema yra ne Lietuvos įstatymai, o jų nevykę vykdytojai, kuriuos reikėtų kuo greičiau išlaisvinti nuo atsakingų pareigų naštos valstybės institucijose", - kalbėjo R. Paksas.

Kaip ELTA jau skelbė, VRK pirmadienį neįregistravus iniciatyvinės piliečių grupės konsultaciniam (patariamajam) referendumui dėl informacijos, susijusios su homoseksualumo propagavimo ribojimu, surengti, iniciatyvinė grupė šį sprendimą rengiasi apskųsti teismui.

Iniciatyvinės grupės vadovas, Kauno miesto savivaldybės tarybos narys Gintautas Labanauskas radijui "Laisvoji banga" sakė, kad grupė skųs VRK sprendimą teismui. Anot jo, VRK sprendė subjektyviai, toks sprendimas riboja piliečių teisę paklausti kitų piliečių nuomonės.

Prieš iniciatyvinės grupės registravimą balsavo 5 VRK nariai, 4 balsavo už, 2 susilaikė.

VRK pirmininko pavaduotoja Laura Matijošaitytė aiškino, kad iniciatyvai nepritarta, nes referendumu siekiama riboti tam tikros asmenų grupės teises. Tokia nuomonė išdėstyta ir Seimo Teisės departamento išvadose dėl referendumo. Jos teigimu, po VRK sprendimo iniciatyvinės grupės nariai turi galimybę pakoreguoti referendumui siūlomą tekstą ir vėl kreiptis į VRK dėl iniciatyvinės grupės įregistravimo.

Kaip numato Referendumo įstatymas, ne vėliau kaip per 5 darbo dienas nuo grupės įregistravimo VRK turi išduoti jai piliečių parašų rinkimo lapus.

Tam, kad būtų surengtas referendumas, jo iniciatoriai per tris mėnesius turi surinkti ne mažiau kaip 300 tūkst. piliečių parašų.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24