Priešrinkiminis LLRA-KŠS Vilniaus miesto skyriaus suvažiavimas

2016-09-12, 11:22
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)
Priešrinkiminis LLRA-KŠS Vilniaus miesto skyriaus suvažiavimas © L24 (Fot. Viktor Jusel

Šeštadienį, rugsėjo 10 d., Vilniaus lenkų kultūros namuose vyko priešrinkiminis Lietuvos lenkų rinkimų akcijos – Krikščioniškų šeimų sąjungos Vilniaus miesto skyriaus suvažiavimas.


Prieš pradedant jį Vilniaus Šv. Dvasios bažnyčioje melstasi už sėkmingą LLRA-KŠS dalyvavimą Seimo rinkimuose.

Visus susirinkusius Vilniaus lenkų kultūros namuose pasveikino LLRA-KŠS Vilniaus m. skyriaus pirmininkė Vanda Kravčionok. Prieš prasidedant posėdžiui, susirinkusiems koncertavo pernai veiklos 60-metį paminėjęs lenkų kultūrai nusipelnęs dainų ir šokių ansamblis „Wilia“.

„Šiandieninis susitikimas yra vienas iš Vilniaus krašte ir už jo ribų šiuo metu vykstančių LLRA-KŠS priešrinkiminių suvažiavimų ciklo“, - pasakė V. Kravčionok. Priminė, kad rugsėjo 3 d. vyko pagrindinis partijos priešrinkiminis suvažiavimas, kuriame dalyvavo per 700 partijos atstovų iš visos šalies. Panašus susitikimas jau įvyko Visagine dalyvaujant partijos aktyvistams iš Ignalinos ir Zarasų rajonų, o Trakuose susitiko Trakų ir Varėnos rajonų bei Vievio atstovai. Priešrinkiminiai suvažiavimai dar vyks Vilniaus, Šalčininkų rajonuose bei kituose regionuose.

„Šių susitikimų tikslas – plačiau pristatyti mūsų aktyvistams naują LLRA-KŠS logotipą, rinkimų programą, kandidatus, šūkius, su kuriais einame į 2016-ųjų Seimo rinkimus“, - kalbėjo partijos Vilniaus miesto skyriaus pirmininkė. Į šeštadienio suvažiavimą buvo pakviesti kandidatai iš 12 vienmandačių Vilniaus rinkimų apygardų, iš Vilniaus deleguoti kandidatai, partijos atstovai 149 Vilniaus rinkimų komisijose, o taip pat – skyriaus prezidiumas bei visi nariai.

Programa ambicinga, plati, skirta kiekvienam rinkėjui
Pristatydamas partijos programą LLRA-KŠS pirmininkas, europarlamentaras, partijos centrinio štabo vadovas Valdemar Tomaševski pažymėjo, kad ji „ambicinga, plati, skirta kiekvienam rinkėjui“. Priminė, kad visi, kas su ja dar nėra susipažinę, gali tai padaryti LLRA-KŠS interneto puslapyje (keliomis kalbomis). 

Paragino, kad partijos tikslai būtų perduodami toliau, visiems rinkėjams. 

Partijos lyderis akcentavo, kad partijos veiklos pagrindas – krikščioniškos vertybės, ką atspindi ir praplėstas partijos pavadinimas. Tai iš jų išplaukia visa kita: sąžiningas gyvenimas ir veikla, meilė artimajam, gailestingumas, pagarba tėvams ir t. t. Apgailestavo, kad dabartinė valdžia nesivadovauja šiomis vertybėmis nesirūpindama paprastu žmogumi ir jo poreikiais. „Mes siūlome tai pakeisti. Turime taip parengtą programą, kad būtų padidintos šeimų pajamos“, - kalbėjo V. Tomaševski. Išvardijo konkrečius pasiūlymus rinkėjams visoje valstybėje. Tai, be kita ko, šeimos politika (pvz. gimus antram ir vėlesniam vaikui po 120 eurų išmoką per mėnesį, parama daugiavaikėms šeimoms), pensijų kėlimas, nemokami vaistai 75 metų sulaukusiems asmenims), akcentuojamas socialinis teisingumas, būtinybė vykdyti sąžiningą politiką.

Kalbėdamas apie rinkimus, pabrėžė, kad LLRA-KŠS Vilniuje vis dar turi didelį potencialą iškovoti daugiau rinkėjų balsų. Priminė, kad dar prieš 10 metų sostinėje partija laimėdavo apie 20 tūkst. balsų, 2011 m. kartu su Rusų aljansu iškovojo daugiau nei 30 tūkst. balsų, per prezidento rinkimus jau buvo 45 tūkst. balsų, o per pastaruosius savivaldybių tarybų rinkimus – 37 tūkstančiai. „Per 15 metų beveik padvigubinome balsų skaičių. Dabar turime sutelkti savo pastangas ties tuo, kad bent išlaikytume šį rezultatą“, - ragino LLRA-KŠS lyderis. Pabrėžė, kad dabar LLRA-KŠS kandidatai gali patekti į antrą turą net 7 Vilniaus vienmandatėse apygardose (ankstesniuose rinkimuose patekdavo 2-3).

„Tačiau visuomet kartoju, kad didesnis vietų Seime ar taryboje skaičius nėra tikslas pats savaime. Tai – įrankis mūsų programai įgyvendinti“, - pabrėžė pridurdamas, kad programa yra skirta kiekvienam rinkėjui norint „pakeisti situaciją mūsų mylimoje Lietuvoje, kad nebūtų korupcijos ir su paprastu žmogumi pagaliau būtų pradėta skaitytis“.

Frakcija nenuvylė
Keturių metų Seimo LLRA-KŠS frakcijos darbą apibendrino jos seniūnė Rita Tamašunienė. „Partijos frakcija garbingai atstovavo rinkėjų interesams. Stengėmės įgyvendinti visus rinkimų programos, su kuria startavome 2012 metais, punktus. Pateikėme visą eilę įstatymų projektų ir pataisų“, - kalbėjo parlamentarė. Tai LLRA-KŠS dėka buvo, be kita ko, padidintas finansavimas vietinės reikšmės keliams. Frakcija siekia, kad būtų padidintas finansavimas savivaldybėms, pagerėtų visų piliečių gyvenimo sąlygos – nuo vaikų iki senjorų. Savo kalbą R. Tamašunienė baigė Šv. Jono Pauliaus II žodžiais, kuris pasakė, kad teisė ir pareiga dalyvauti politikoje liečia visus ir kiekvieną. „Šventasis Tėvas ragino dalyvauti politinėje veikloje visus krikščionis. Suvokė politiką kaip įvairią visuomeninę, ekonominę ir teisėkūrinę veiklą“, - pasakė R. Tamašunienė ragindama visus prieš rinkimus prisiminti šį kvietimą ir populiarinti jį.

„Per švietimą ir pilietinę kultūrą – į Vilniaus krašto vienybę ir galią“
Seimo narys, Lietuvos lenkų sąjungos pirmininkas Michal Mackevič išreiškė įsitikinimą, kad kiekvienam Lietuvos piliečiui skirtos LLRA-KŠS programos, partijos atstovų sąžiningo darbo dėka „kitos kadencijos Seime bus žymiai daugiau vilniečių išrinktų lenkų ir sugebėsime padaryti daugiau“. „Sėkmės mums visiems. Kartu mes jėga“ – pasakė parlamentaras. 

Į susirinkusius kreipėsi ir Pranciškaus Skorinos baltarusių kalbos draugijos pirmininkė Marija Matusevič. Pabrėžė, kad dalyvavo kuriantis Lietuvos lenkų rinkimų akcijai ir labai džiaugiasi, kad ši partija sprendžia eilinio piliečio problemas, skirtingai nei šiuo metu valdantieji, kuriems žmonės yra paskutinėje vietoje.

Ilgametis bendradarbiavimas sieja LLRA-KŠS su Lietuvos lenkų mokyklų mokytojų draugija „Macierz Szkolna“. Partijos darbe aktyviai dalyvauja daug mokytojų.

„1924 m. I-asis lenkų švietimo kongresas paskelbė šūkį „Per švietimą ir pilietinę kultūrą į valstybės galią“. Šiandien norėčiau pritaikyti tai mūsų realijoms: „Per švietimą ir pilietinę galią į Vilniaus krašto vienybę ir galią“, - pasakė „Macierz Szkolna“ pirmininkas Juzef Kviatkovski ragindamas pedagogus ir visus susirinkusius aiškinti kaimynams, kolegoms, artimiesiems švietimo gimtąja kalba svarbą bei išrinkti atstovus, kurie gins tautinių mažumų interesus Seime.

„Tai mūsų bendras reikalas“
Į susirinkusius kreipėsi ir Vilniaus miesto savivaldybės tarybos LLRA-KŠS frakcijos nariai. „Labai džiaugiuosi, kad su tokia puikia draugija galiu dalyvauti šiuose rinkimuose, nes turime išties stiprų sąrašą. Prieš kelerius metus dar tik įgydavome patirtį. Dabar gi į Seimą eina žmonės, kurie žino, ką daryti ir žino, kaip tai padaryti“, - pabrėžė Vilniaus miesto savivaldybės tarybos Kontrolės komiteto pirmininkas Jaroslav Kaminski. 


Į vertybes, kuriomis vadovaujasi LLRA-KŠS, ypatingą dėmesį atkreipė totorių tautinės mažumos atstovas, „Valdemaro Tomaševskio blokui“ atstovaujantis Vilniaus miesto savivaldybės tarybos narys Rafael Muksinov. Pabrėžė, kad Europos kontekste ir pasaulio krizės fone jos „spindi kaip deimantai“. „Lyg ir paprastas posakis „Kartu mes jėga“. Tačiau kiek daug politinių jėgų vadovaujasi šūkiu „Skaldyk ir valdyk“. LLRA-KŠS ir jos lyderis Valdemar Tomaševski kalbėdami apie tai, kad kartu mes jėga, turi omenyje įvairių tautybių, visuomenės sluoksnių ir finansinio pajėgumo žmones, o tai yra svarbu pasaulio kontekste, kur gilėja susvetimėjimas ir priešiškumas“, - kalbėjo tarybos narys. Pabrėžė, kad tas pats liečia krikščioniškas vertybes ir socialinį teisingumą. Priminė, kad kadaise Vilniuje viešėjęs Prancūzijos prezidentas Fransua Miteranas pasakė, kad siekia sumažinti atskirtį tarp turtingųjų ir skurdžiai gyvenančių. „Kuri partija šiandien kalba apie socialinį teisingumą ir kas prisimena Miterano žodžius? Turime siekti „naujo mąstymo“ Seime, o „naujo mastymo“ nešėjais yra nauji žmonės, o nauji žmonės – tai LLRA-KŠS“, - kalbėjo tarybos narys.

Vilniaus miesto savivaldybės tarybos LLRA-KŠS frakcijos pirmininkė Renata Cytacka padėkojo susirinkusiems už pasitikėjimą. „Iš 10 mūsų frakcijos narių 9 asmenis delegavote į LLRA-KŠS rinkimų sąrašą. Ačiū už tokį didelį pasitikėjimą“, - kalbėjo. Pabrėžė, kad tautinių mažumų švietimas – pagrindinis aspektas, dėl kurio „visuomet kovojome ir kovosime, nes kalba yra tautinės tapatybės nešėjas“. „Šiuo metu mūsų, kaip Vilniaus bendruomenės, didžiausias mūšis laukia dėl Lelevelio mokyklos, kad ji liktų Antakalnio gatvėje“, - kalbėjo tarybos narė. „Tai – mūsų bendras reikalas“.

Pabrėžė, kad yra šansas, kad į Seimą pateks net 15 LLRA-KŠS atstovų ir jeigu taip atsitiks, tai bus „mūsų bendra pergalė“.

Partijos Vilniaus miesto skyriaus priešrinkiminį suvažiavimą baigė Vilniaus Jono Pauliaus II gimnazijos ansamblio „Ad astra“ pasirodymas.




Politinė reklama. Apmokėta iš Lietuvos lenkų rinkimų akcijos-Krikščioniškų šeimų sąjungos rinkiminės sąskaitos. Rengėjas LLRA-KŠS. Užsakymo Nr. 160903

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24