L. Linkevičius pasveikino derybas dėl narystės ES pradėsiančią Serbiją

2013-07-25, 17:10
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Ketvirtadienį užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius Belgrade pristatė Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos (ES) Tarybai prioritetus ES plėtros srityje ir su Serbijos lyderiais aptarė Belgrado ir Prištinos dialogą, pažangą įgyvendinant ES reformas ir Vakarų Balkanų regioninį bendradarbiavimą.

Su Serbijos nacionalinės asamblėjos pirmininku Nebojša Stefanovičiumi, ministru pirmininku Ivica Dačičiumi, jo pavaduotoju Aleksandaru Vučičiumi ir užsienio reikalų ministru Ivanu Mrkičiumi susitikęs L. Linkevičius pažymėjo, kad Lietuva džiaugiasi pirmininkavimą ES Tarybai pradėjusi 28-os valstybės narės prisijungimu ir pasveikino Serbiją dėl ES sprendimo pradėti derybas dėl narystės.

Pasak L. Linkevičiaus, Lietuva sieks užtikrinti sklandų pasirengimo pradėti derybas su Serbija procesą.

"Šis sprendimas yra reikšmingas ne tik Serbijai, tačiau ir visam Vakarų Balkanų regionui. Serbija pasiekė pažangos įgyvendinant narystės ES kriterijus, ypač normalizuojant santykius su Kosovu. Atsižvelgdama į tai ES įvykdė savo įsipareigojimus. Lietuva tikisi, jog tai paskatins Serbiją toliau gerinti santykius su Kosovu ir paspartinti reformų įgyvendinimą prioritetinėse teisės viršenybės, kovos su korupcija, mažumų apsaugos ir integracijos, investicijų apsaugos srityse. Šiuo metu svarbiausia išlaikyti progresą", - teigė L. Linkevičius.

Susitikimų metu ministras pažymėjo, kad Belgrado ir Prištinos susitarimo dėl Šiaurės Kosovo valdymo įgyvendinimui itin svarbūs būsimi vietos savivaldos rinkimai Kosove, vyksiantys 2013 metų rudenį, kuriuose reikės užtikrinti serbų bendruomenės dalyvavimą.

L. Linkevičius informavo Serbijos atstovus, kad liepos 23 dieną Serbijos derybinis mandatas buvo perduotas valstybių narių diskusijai. Lietuva sieks, kad jis būtų patvirtintas dar šiais metais ir pirmoji tarpvyriausybinė konferencija su Serbija būtų surengta dar 2013 metais.

Vizito metu L. Linkevičius atidarė jungtinę Lietuvos ir Serbijos fotografijų parodą "Pritaikyta nostalgija", kurią Serbija tradiciškai rengia su ES Tarybai pirmininkaujančia valstybe.

Užsienio reikalų ministras taip pat palinkėjo Serbijai sėkmės artėjančio šios šalies pirmininkavimo Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijai metu.


www.L24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24