L. Linkevičius: Vilniaus viršūnių susitikimas turi pateikti ateities gaires

2013-07-23, 12:23
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius liepos 22 d. Briuselyje Rytų partnerystės ministrų susitikime pabrėžė, kad viršūnių susitikimas Vilniuje turi vainikuoti šios programos dalyvių pažangą ir pateikti ateities gaires.

„Vilniaus viršūnių susitikimą matome kaip progą pateikti pirmuosius labai konkrečius Rytų partnerystės rezultatus, bet kartu ir kaip vietą, kur galime sutarti dėl ilgalaikės Rytų partnerystės perspektyvos. Šie du dalykai leis kalbėti ne tik apie Vilniaus susitikimo, bet ir apie Rytų partnerystės politikos sėkmę",- sakė L. Linkevičius.

Norint viršūnių susitikime lapkričio 28-29 d. pasirašyti Asociacijos ir laisvosios prekybos sutartį su Ukraina ir parafuoti tokias sutartis su Armėnija, Gruzija ir Moldova, pasak ministro, būtina per likusį laiką mobilizuoti pastangas. ES turi parengti šias sutartis iš savo pusės, o šalys partnerės - parodyti, kad laikosi bendrų vertybių ir vykdo nustatytus kriterijus.

„Šių sutarčių potencialas milžiniškas. Jos gali atnešti konkrečių rezultatų žmonėms ir tapti instrumentais, siekiant reformų, modernizavimo ir priartėjimo prie Europos Sąjungos. Bet norėdami partnerėms pasiūlyti daugiau, turime matyti ir daugiau jų pastangų. Reformos turi būti ilgalaikės, o rinkimai - surengti taip, kad nesukeltų abejonių dėl pažangos",- sakė L. Linkevičius.

Rytų partnerystės ministrų susitikime Briuselyje pirmą kartą per trejus metus dalyvavo visų šešių Rytų partnerių užsienio reikalų ministrai.

L. Linkevičius sakė, kad tai gera proga pradėti diskusijas dėl gairių, kaip ši programa atrodys po Vilniaus susitikimo, ir kaip ES turėtų toliau skatinti europinį kelią pasirinkusias partneres tęsti reformas, siekiant dar glaudesnių santykių. Pasak ministro, daug lems ne tik tai, kaip bus vykdomos asociacijos sutartys, bet ir tai, kaip partnerėms seksis didinti savitarpio pasitikėjimą su ES.

Kartu su Gruzijos ir Moldovos užsienio reikalų ministrėmis L. Linkevičius taip pat dalyvavo diskusijoje „Vilniaus link: svarbus etapas Rytų partnerystei", kurią pirmininkaujanti ES Tarybai Lietuva surengė kartu su Europos politikos centru, vienu iš pagrindinių tyrimų institutų Briuselyje.

Lietuvos užsienio reikalų ministras pasveikino Gruziją baigus derybas su ES dėl Asociacijos ir laisvosios prekybos sutarties. L. Linkevičius sakė, kad Vilniaus viršūnių susitikimas gali tapti nauja gaire, įtvirtinant ES atvirumą partneriams ir kuriant vieningą ir laisvą Europą.

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24