Prezidentė aptarė ES ir Lotynų Amerikos bendradarbiavimą

2013-07-17, 10:33
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Lietuvos Respublikos Prezidentė Dalia Grybauskaitė susitiko su Europos ir Lotynų Amerikos šalių parlamentinės asamblėjos (EUROLAT) Vykdomojo biuro atstovais. Šiandien Vilniuje prasidės EUROLAT parlamentinės asamblėjos komitetų posėdžiai, kuriuose dalyvaus 150 parlamentarų iš Europos Parlamento ir Lotynų Amerikos šalių. Lietuvoje toks susitikimas surengtas pirmą kartą.

Prezidentė ir parlamentinės asamblėjos atstovai aptarė ES strateginę partnerystę su Lotynų Amerikos regionu, ekonominį bendradarbiavimą, vystomojo bendradarbiavimo politiką, aplinkosaugos, klimato kaitos ir tarptautinės migracijos klausimus.

Šalies vadovė pabrėžė, jog ES yra suinteresuota atviros ir laisvos prekybos su Lotynų Amerika skatinimu. Šis regionas yra viena iš sparčiausiai besivystančių ekonomikų pasaulyje. Europos Sąjungos prekybos apimtis su Lotynų Amerika nuolatos auga. ES taip pat yra didžiausia užsienio investuotoja regione - jos investicijos sudaro apie 400 milijardų eurų. Tai beveik pusė visų užsienio investicijų Lotynų Amerikos šalyse.

Todėl, pasak Prezidentės, tarp svarbių Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai darbų - derybos dėl laisvosios prekybos sutarčių su strateginėmis ES partnerėmis, tarp jų ir Pietų Amerikos bendrajai rinkai (MERCOSUR) priklausančiomis šalimis: Argentina, Brazilija, Bolivija, Paragvajumi, Urugvajumi ir Venesuela.

Strateginė ES ir Lotynų Amerikos bei Karibų šalių partnerystė pradėta 1999 metais. Prieš trejus metus Madride patvirtintas išsamus veiksmų planas (Action Plan), kuris nubrėžė pagrindines ES ir Lotynų Amerikos ryšių plėtojimo gaires. Jame ypatingas dėmesys skiriamas tvariai ekonominei ir socialinei plėtrai, demokratijos principams, moterų teisėms, švietimui, moksliniams tyrimais, klimato kaitai ir migracijai.

www.president.lt

www.L24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24