D. Grybauskaitė: Lietuva ir Vokietija pasisako už griežtus reikalavimus Ukrainai

2013-07-11, 18:17
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Susitikimo su Vokietijos Prezidentu Joachimu Gauku (Joachim Gauck) metu Dalia Grybauskaitė teigė, jog abi valstybės pasisako už griežtus reikalavimus Ukrainai, kad būtų galimybė su šia šalimi pasirašyti laisvos prekybos sutartį.

"Tikimės iš Vokietijos palaikymo Rytų partnerystės susitikimui Vilniuje, ypač sprendžiant Ukrainos klausimus. Sutarėme, kad yra būtinos griežtos reformos ir reikalavimai Ukrainai. Ukraina išlieka svarbi šalis, todėl deriname pozicijas, kokie reikalavimai bus jai keliami ir kokios sąlygos yra būtinos, kad Ukraina galėtų tikėtis laisvos prekybos sutarties pasirašymo", - ketvirtadienį kalbėjo šalies vadovė.

J. Gaukas sakė, jog rytinės kaimynės yra labai svarbios visai Europos Sąjungai (ES), ir reikia ieškoti kuo daugiau kelių ir būdų, kad Rytų šalys būtų orientuotos bendradarbiauti su Europa.

"Turime bendrą poziciją europinių vertybių atžvilgiu. Puikiai žinome, jog negalime užmerkti akių žiūrėdami į rytines kaimynes. Neturėtume rytinių kaimynių laikyti atokiau nuo Europos, o turime stengtis, kad tos šalys kuo labiau priartėtų. Norime, kad sutartis su kai kuriomis rytinėmis kaimynėmis dėl laisvos prekybos būtų pasirašyta. Laikysimės priartėjimo, o ne atstūmimo pozicijos", - sakė Vokietijos Prezidentas.

ELTA primena, kad ES ir Ukrainos Asociacijos sutartį tikimasi pasirašyti Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai metu, ES Rytų partnerystės viršūnių susitikime, kuris vyks lapkričio 28-29 dienomis Vilniuje.

D. Grybauskaitė anksčiau yra sakiusi, kad tam, jog sutartis būtų pasirašyta, Ukraina turi įvykdyti jai iškeltus reikalavimus.

Pasak Prezidentės, yra siekiama Ukrainą įtraukti į ES procesus. Tačiau Prezidentė pažymėjo, kad Ukraina dar turi įvykdyti jai anksčiau iškeltas užduotis.

"Mes nebandome dirbtinai spausti Ukrainos. Mes norėtume, kad ji artėtų prie ES", - sakė D. Grybauskaitė.

Būtina sąlyga ES Asociacijos sutarties pasirašymui yra Ukrainos pažanga trijose srityse: šalinant rinkimų trūkumus, sprendžiant teisingumo problemas ir įgyvendinant reformas, numatytas kartu suderintoje asociacijos darbotvarkėje.

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24