Seimo URK pritarė diplomatinių santykių užmezgimui su Kuba

2013-07-04, 08:01
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) pritarė diplomatinių santykių su Kubos Respublika užmezgimui.

Lietuva yra vienintelė iš Europos Sąjungos valstybių narių, neužmezgusi diplomatinių santykių su šia Karibų regiono šalimi. Lietuvai šis klausimas aktualus, nes didėja lietuvių turistų srautai į Kubą ir, iškilus konsulinėms problemoms, visuomet yra lengviau padėti savo piliečiams, turint diplomatinius santykius su priimančia šalimi.

Beje, Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai metu (2013 m. antrąjį pusmetį, Kuba nuo 2013 m. sausio pirmininkauja Lotynų Amerikos ir Karibų regiono šalių bendrijai (CELAC).

Opozicijai atstovaujantys trys komiteto nariai - Audronius Ažubalis, Kęstutis Masiulis ir Emanuelis Zingeris - pareiškė atskirąją nuomonę dėl trečiadienį komitete priimto sprendimo "rekomenduoti Lietuvos Respublikos Vyriausybei užmegzti diplomatinius santykius su Kubos Respublika". Parlamentarų nuomone, tai reiškia, kad Lietuva pirmininkavimą Europos Sąjungai pradėjo santykių su komunistine diktatūra užmezgimu.

Seimo nariai teigia esantys nusivylę, kad toks svarbus sprendimas priimtas skubotai, nepasikonsultavus su platesniu politikų ratu, nepaprašius situacijos analizės iš Lietuvos ambasados Jungtinėse Amerikos Valstijose, primena ELTA.

Atskirąją nuomonę komitete šiuo klausimu pareiškę Seimo nariai įspėjo, kad komiteto trečiadienio sprendimu pradėtas naujas Lietuvos užsienio politikos vektorius ne tik kertasi su Lietuvos pirmininkavimo Europos Sąjungos Tarybai prioritetais, bet ir stipriai pakenks tarpvalstybiniams santykiams su pagrindinėmis Lietuvos saugumo sąjungininkėmis Jungtinėmis Amerikos Valstijomis.

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24