Krašto apsagos ministras J. Olekas pabrėžė bendradarbiavimo su Rytų kaimynėmis svarbą Europos ir Lietuvos saugumo interesams

2013-07-03, 07:55
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Liepos 2 d. Vilniuje prasidėjusį tarptautinį aušto lygio seminarą ES Rytų partnerysčių tema atidaręs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas pabrėžė bendradarbiavimo su kaimyninėmis šalimis reikšmę Europos saugumui ir ypatingą Lietuvos dėmesį santykiams su Rytų partnerėmis.

Pasak ministro, Lietuva ypatingai remia ES Rytų partnerystės iniciatyvas, atsižvelgdama į savo istorines sąsajas su rytų kaimynėmis, aktyvai plėtojamus ekonominius santykius ir tai, kad Europos Sąjungos Rytų siena kartu yra ir Lietuvos siena.

„Saugios kaimynystės kūrimas yra strateginis Lietuvos saugumo ir gynybos politikos interesas. Įtraukdami ir bendradarbiaudami su savo Rytų kaimynais mes siekiame prisidėti prie demokratinės raidos ir reformų proceso šiose šalyse. Visa tai, jei lydės sėkmė, turėtų teigiamą poveikį regiono ir visos Europos saugumui", – sakė seminarą atidaręs krašto apsaugos ministras Juozas Olekas.

Ministras taip pat pabrėžė, kad kaimynų įtraukimas turi būti pagrindinis principas kuriant Europos saugumo architektūrą, vienijančią tas pačias demokratijos vertybės turinčias valstybes.

„Tik vadovaudamiesi tokiu visa apimančiu požiūriu galėsime užtikrinti saugumą ir garantuoti ilgalaikį stabilumą Europos žemyne", – sakė Lietuvos krašto apsaugos ministras J. Olekas.

Kalbėdamas apie praktinius Rytų kaimynystės šalių dalyvavimo ES Bendroje saugumo ir gynybos politikoje aspektus, J. Olekas pažymėjo, kad ES galėtų būti aktyvesnė kviesdama partnerius dalyvauti ES šalių rengiamose pratybose, mokymuose ir operacijose. Kartu ministras paragino partnerius aktyviau perimti ES šalių patirtį saugumo sektoriaus reformų srityje. Pasak ministro, ES taip pat turėtų numatyti priemones, Rytų partnerių vykdomoms demokratinėms reformoms ir pajėgumų skyrimui ES veiklai paskatinti.

Lietuvos pirmininkavimo ES Tarybai pradžią žymintis aukšto lygio tarptautinis seminaras ES Rytų partnerysčių tema organizuojamas siekiant aptarti ES šalių ir Rytų partnerių bendrus saugumo interesus ir partnerių pasirengimą praktiškai dalyvauti ES Bendrosios saugumo ir gynybos politikos (BSGP) iniciatyvose.

Renginyje dalyvauja aukšto rango politikos formuotojai iš 27 ES ir šešių Rytų partnerystės šalių, atstovai iš Europos išorinių veiksmų tarnybos ir ES karinio komiteto ir nevyriausybinių organizacijų ekspertai.

Liepos 2 d. seminare pranešimus taip pat skaitė Europos išorinių veiksmų tarnybos vadovo pavaduotojas Maciejus Popowskis (Maciej Popowski), Latvijos gynybos ministras Artis Pabrikas (Artis Pabriks), ES karinio komiteto pirmininkas generolas Patrickas de Rousiers'as (Patrick de Rousiers), Gruzijos gynybos ministras Irakli Alasania.

Pirmininkaudama ES Tarybai, Lietuva sieks, kad bendradarbiavimas su Rytų partnerėmis (Armėnija, Azerbaidžanu, Baltarusija, Gruzija, Moldova ir Ukraina) ES Bendrosios saugumo ir gynybos politikos srityje būtų aktyvesnis ir kad šis bendradarbiavimas kartu su kitais Bendrosios saugumo ir gynybos politikos klausimais būtų svarstomas per šių metų pabaigoje vyksiantį ES valstybių vadovų susitikimą.

Kaip pirmininkaujanti šalis Lietuva taip pat siekia įvertinti priemones, kurios sudarytų sąlygas šalims partnerėms glaudžiau bendradarbiauti su ES saugumo ir gynybos srityje. Taip siekiama skatinti gynybos sektoriaus reformas šiose šalyse ir padėti kurti saugesnę aplinką rytinėje ES kaimynystėje.

www.kam.lt 

www.L24.lt 

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24