Seimo valdančioji dauguma ima byrėti

2013-06-30, 09:53
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Valdančioji koalicija nuo pat savo susiformavimo žadėjo taisyti konservatorių per naktinę mokesčių reformą 2008-aisiais padarytas klaidas ir iš esmės reformuoti mokesčių sistemą. Tačiau tai, kas įvyko per pastarąjį posėdį Seime, kai buvo svarstomi atitinkami projektai, nė iš tolo nebuvo panašu į reformą, rašo dienraštis "Respublika".

Socialdemokratas, Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Bronius Bradauskas tvirtina, kad dėl to kalti koalicijos partneriai, esą susiburkavę su konservatoriais.

Metų pradžioje buvo garsiai paskelbta, kad Vyriausybės sudaryta darbo grupė, vadovaujama Premjero patarėjo Stasio Jakeliūno, pateiks siūlymus, kurie padarys vos ne revoliuciją mokesčių sistemoje. Taip neatsitiko. Pasiūlymų būta, tačiau esminių gana mažai. O ir šie, pasiekę Seimą, galų gale nebuvo priimti. Ir iš viso pastarasis Seimo plenarinis posėdis priminė chaosą. Atrodo, kad perversmas mokesčių sistemoje baigėsi dar net neprasidėjęs, mat priimti tik kosmetiniai pakeitimai. Nejaugi tai viskas iš to, ką žadėjo valdantieji?

"Respublikos" apie tai paklaustas B. Bradauskas neslėpė pykčio ant koalicijos partnerių, sužlugdžiusių sumanymus, dėl kurių, beje, anksčiau buvo sutarta.

"Na, pritarta akcizo vynui padidinimui iki 25 proc. Atrodo, kad Seimo narių galvos perkaitusios. Juk tokiu sprendimu nužudysime "Alitą", "Anykščių vyną". Nežinau, kaip jie išsilaikys. 13,6 proc. dydžio akcizas jau ir taip buvo apogėjus.

Žodžiu, viskas, kas buvo apskaičiuota ir ką mes Biudžeto ir finansų komitete aprobavome, buvo sujaukta. Ypač viskas sujaukta dėl lengvatinio PVM tarifo šviežiai mėsai. Todėl, kad kai kurie mūsų koalicijos partneriai apsigalvojo. Agitavo už lengvatas mėsai. Ir gerai agitavo, Lietuvai tai būtų naudinga, nes Lenkijoje tarifas mažesnis ir sunku mūsiškiams konkuruoti. O paskui ėmė ir pasiūlė visiems balsuoti už konservatoriaus Jurgio Razmos pasiūlymą netaikyti lengvatų. Taip ir buvo balsuota ir viskas susijaukė", - piktinosi B. Bradauskas.

Jis prognozuoja greitą valdančiosios koalicijos griūtį, nes esant tokiai jos sudėčiai neįmanoma pasiekti, kad būtų panaikinti sprendimai, priimti naktinės mokesčių reformos metu.

"Ką padarysi. Kokia koalicija - tokie ir sprendimai. Geriausia būtų priešlaikinius rinkimus surengti. Tada gal kas prašviesėtų. Nes, jeigu tokiais metodais valdysime, kokiais valdome, tai jokių prošvaisčių nebus", - tvirtino politikas.

Tiesa, parlamentaras neatmeta galimybės, kad mokesčių reforma dar įvyks, atitinkamus projektus jis bandys prastumti kartu su kitų metų valstybės biudžetu.

"Tačiau esant tokiai koalicijai vargu ar bus įmanoma ką nors padaryti. Žmogus nepasikarsi dėl šito. Ką galima padaryti, kai susitariama vienaip, o paskui balsuojama kitaip? Tegul kai kurie koalicijos partneriai eina pas konservatorius, mes pabūsime opozicijoje, dėl to nieko baisaus nematau. Tik suprantu, jog konservatoriai labai bijo, kad mes nepriimtume sprendimų dėl lengvatų mėsai, nes išlįstų tai, ką praradome per laikotarpį, kai toks sprendimas nebuvo priimtas. Be abejo, jie bijo, todėl visais būdais priešinasi. Tik nežinau, ką jie už tai pažadėjo koalicijos partneriams. Tačiau aš buvau tiesiog šokiruotas ir per projektų pristatymą norėjau išeiti iš tribūnos, kad nestovėčiau kaip "ant durniaus", - sakė B. Bradauskas.

Anot B.Bradausko, metams pratęstas lengvatinis PVM tarifas šildymui, tačiau tik centriniam. Tiems, kas būstus šildosi patys, jokių lengvatų nebus. Lengvata pratęsta tik metams, nes susivokta: ją gauna net ir turtingai gyvenantys, jei jų būstai prijungti prie centrinio šildymo.

"Negalima taip imti ir iškart viską nukirsti, visas lengvatas nukirsti. Per tą laiką, kol ji pratęsta, paskaičiuosime, kiek valstybei kainuotų už šildymą kompensuoti tik nepasiturintiems asmenims. Bet tam reikalingas pereinamasis laikotarpis", - paaiškino B. Bradauskas.

www.l24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24