Statuto pataisos leis atleisti valstybės institucijų vadovus

2013-06-27, 16:45
Įvertinkite šį įrašą
(0 balsai)

Seimas, priėmęs nutarimą nepritarti valstybės institucijos vadovo, kurį skiria Seimas, pateiktai metinei institucijos veiklos ataskaitai, galės pavesti šią ataskaitą svarsčiusiam komitetui pateikti Seimo nutarimo dėl nepasitikėjimo tos valstybės institucijos vadovu projektą artimiausiame Seimo posėdyje.

Šiuo atveju Seimas artimiausiame posėdyje balsuotų dėl valstybės institucijos vadovo atleidimo iš einamų pareigų. Tai ketvirtadienį įteisino Seimas, priėmęs Statuto pataisas. Už jas balsavo 85 Seimo nariai, 16 buvo prieš, 6 parlamentarai susilaikė.

Statute taip pat numatyta, kad Seimas, priėmęs nutarimą nepritarti valstybės institucijos vadovo, kurio paskyrimui reikalingas Seimo pritarimas, pateiktai metinei institucijos veiklos ataskaitai, gali pavesti šią ataskaitą svarsčiusiam komitetui pateikti Seimo nutarimo dėl siūlymo Respublikos Prezidentui atleisti šį valstybės institucijos vadovą iš einamų pareigų projektą.

Sprendimai dėl valstybės institucijų vadovų atleidimo iš einamų pareigų priimami slaptu balsavimu daugiau kaip pusės visų Seimo narių balsų dauguma.

Statuto pataisoms oponavę konservatoriai jose įžvelgė "galvų kapojimą". Jų nuomone, tokiu būdu siekiama susidoroti su pareigūnais, kurie nepriimtini politinei daugumai.

Kaip ELTA jau skelbė, birželio 25 d. Seimas, išklausęs generalinį prokurorą Darių Valį, nepritarė prokuratūros 2012 metų veiklos ataskaitai. Už Seimo nutarimo projektą "Dėl Lietuvos Respublikos prokuratūros 2012 metų veiklos ataskaitos" po pateikimo balsavo 31 Seimo narys, prieš buvo 28, susilaikė 32 parlamentarai.

Nepritarus po pateikimo, parlamentarai pavedė Seimo Teisės ir teisėtvarkos komitetui tobulinti šį projektą. Šio komiteto pirmininkas Julius Sabatauskas įregistravo nutarimo projektą, kuriuo siūlo nepritarti Seimui pateiktai prokuratūros 2012 metų veiklos ataskaitai.

Seimui siūloma nepritarti generalinio prokuroro D. Valio pateiktai ataskaitai, "atsižvelgiant į tai, kad Lietuvos Respublikos prokuratūros 2012 metų veiklos ataskaitoje pateikti duomenys ir vertinimai yra deklaratyvūs ir neatspindi realios padėties prokuratūros institucijai atliekant valstybės pavestas funkcijas".


www.L24.lt

Komentuoti

 

 

Vieta Jūsų REKLAMAI
300x100px
Vieta Jūsų REKLAMAI
300x250px
Lietuva 24Litwa 24Литва 24Lithuania 24